Site pictogram Moestuin Stekjes

Zaaimethode tegen rouwvliegjes: Kokospotgrond

Elk jaar hoor ik het weer van iedereen: ik heb rouwvliegjes in mijn planten. Twee jaar geleden had ik ook erg last van rouwvliegjes: zo erg dat mijn hele huis vol zat en het ook in de kamerplanten terecht kwam. Mensen raden vervolgens van alles aan: kaneel, zand over de potgrond of zelfs nematoden of bepaalde plakstrips. Nou, niks werkt volledig en zo pak je het probleem niet aan vanaf het begin. Er zijn daarom twee opties: het zaaien op hydrokorrels of het zaaien in kokospotgrond. In deze blog vertel ik je over deze zaaimethode tegen rouwvliegjes en hoe je voeding toevoegt aan jouw planten.

Zaaimethode tegen rouwvliegjes

Foto van zaaien op kokospotgrond met de eerste paprika plantjes die net opkomen.

Rouwvliegjes lijken op zwarte fruitvliegen of kleine muggen. De rouwvliegjes vind je rondom je planten en ze kunnen onsierlijk en irritant zijn. De larven van de rouwmuggen kunnen in de bovenste laag van de aarde leven en dit kan voor problemen bij je planten zorgen. Ze kunnen namelijk de wortels van je planten kapot maken. Hierdoor kunnen jonge planten zelfs dood gaan door de schade die is veroorzaakt door de rouwmuggen. Er is gelukkig een manier om van deze rouwvliegjes af te komen: het zaaien in kokospotgrond of het zaaien in hydrokorrels. Het zaaien in kokospotgrond staat een stuk dichterbij het zaaien in ‘normale potgrond’ en is dus een makkelijke zaaimethode tegen rouwvliegjes om te gebruiken.

Normale potgrond bestaat voor tachtig procent uit organisch materiaal zoals gecomposteerde plantenresten, turf, dierlijke afvalproducten en kokosvezels. Uit onderzoek is gebleken dat rouwvliegjes zich een stuk minder thuis voelen in potgrond waar groze kokosvezels in zit en waar ook weinig turf in zit. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor het zaaien in kokospotgrond. Dit is niet alleen een stuk duurzamer (turf gebruiken is namelijk erg slecht voor het klimaat), maar het werkt ook nog eens heel goed tegen rouwvliegjes.

Het gebruiken van kokospotgrond

Ik koop heel simpel mijn kokospotgrond bij de Action. Hier kan je blokken kokospotgrond kopen van tien liter, welke je vervolgens moet nat maken waardoor je de kokospotgrond kan gebruiken. Let wel op bij het nat maken dat je niet teveel water in één keer geeft. Je kan het beste eerst een beetje geven om vervolgens meer toe te voegen. Ik plaats zelf de kokospotgrond altijd in een emmer met 3.5 liter water.

Wanneer je de kokospotgrond hebt nat gemaakt, vul je vervolgens jouw potjes met kokospotgrond. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor schone potjes met gaatjes aan de onderkant. Deze gaatjes zorgen ervoor dat de kokospotgrond later water en voeding kan opnemen.

Wanneer je de potjes hebt gevuld met de kokospotgrond, zaai je je plantjes of verpot je de plantjes in de kokospotgrond, zoals je ook in normale potgrond doet. Wanneer je de plantjes verpot is het uiteraard belangrijk om niet sporen van oude potgrond te hebben.

Voeding voor kokospotgrond

Het is belangrijk om te weten dat kokospotgrond van zichzelf geen voeding bevat. Het is dus belangrijk om, zodra je plantjes zijn ontkiemt, voeding bij te geven. De beste voeding die je kan geven is deze hydrocultuur voeding. Ik zal nu kort even wat vertellen over deze hydrocultuur voeding, maar mocht je meer willen weten, lees dan even deze blog.

De hydrocultuur voeding die ik gebruik is van Masterblend. Met deze hydrocultuur voeding doe ik nu al bijna drie jaar en hij is nog lang niet op. Deze voeding is een drie-delige set die componenten bevatten die de perfecte voeding maken. Je voegt deze drie componenten samen toe in (regen)water.

Voor 10 liter water gebruik je de volgende hoeveelheden:

Masterblend: 5.3 gram voor bladgroenten en kamerplanten & 6.3 gram voor fruitplanten

Magnesium Sulfaat: 2.65 gram voor bladgroenten en kamerplanten & 3.15 gram voor fruitplanten

Calcium Nitraat: 5.3 gram voor bladgroenten en kamerplanten & 6.3 gram voor fruitplanten

Wanneer ik nog kleine plantjes heb, dan gebruik ik eerst de aanwijzingen voor bladgroenten en kamerplanten. Wanneer de planten een stuk groter zijn dan gebruik ik de hoeveelheden voor fruitplanten.

Als je meer wil weten over deze voeding, lees dan deze blog.

Wanneer ik de voeding heb gemaakt, voeg ik dit toe aan een bak waarin ik de potjes heb gezet. De bak vul ik voor een groot deel met deze voeding en de kokospotgrond neemt de voeding op, zodra deze nodig is. Het is belangrijk om niet de kokospotgrond van boven te begieten met water en voeding. Je hebt dan namelijk nog steeds een (hele kleine) kans op rouwvliegjes en dat willen we natuurlijk niet.

Je plantjes zullen op deze manier goed groeien en rond midden tot eind mei kan je vervolgens je planten buiten planten met kokospotgrond en al.

Een andere tip is om kokospotgrond met voeding kopen. Ik gebruik graag deze van Pokon. Met deze kokospotgrond heb je zes maanden voeding in de grond, waardoor je alleen water hoeft te geven.

Zaaien in kokospotgrond is dus hartstikke makkelijk. Gebruik jij al deze zaaimethode tegen rouwvliegjes?

Mobiele versie afsluiten