Kweken van bloemkool: Alles wat je moet weten

Bloemkool, met zijn veelzijdigheid en voedingswaarde, is een favoriet in keukens over de hele wereld. Het kweken van bloemkool is hartstikke makkelijk en zeker een aanrader! Ook kan je veel lekkere recepten maken met bloemkool. Benieuwd naar tips voor het kweken van...

Lentegroenten zaaien: Dit kan je nu gaan zaaien

De lente is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je handen vuil te maken in de tuin! Maart en april zijn voor mij een van de leukste maanden van het moestuinseizoen, omdat je dan eindelijk kan beginnen met lentegroenten zaaien. Benieuwd wat je deze maanden...

Voorzaaien van groenten: zo doe je dat

Het voorzaaien van groenten is niet altijd makkelijk. Ik doe het nu al een aantal jaren, maar soms schieten mijn zaailingen alsnog door. Dit is niet erg! Dit betekent heel simpel dat je gewoon even opnieuw moet beginnen en de omstandigheden moet verbeteren, zoals te...
Moestuinplan voor 2021: Zaden en teeltplan

Geschreven door Celine

november 8, 2020

Een moestuinplan maken is hartstikke leuk. In de donkere wintermaanden kan je natuurlijk vrij weinig doen en sinds ik volgend jaar mijn moestuin groter ga aanpakken ben ik alvast begonnen. Ik eindig meestal begin november met de moestuin en strooi hier flink wat bladmulch overheen. In februari of maart begin ik dan weer met de moestuin. Bekijk hier mijn moestuinplan voor 2021.

Er zijn een aantal groeien die ik heerlijk gezegd niet verbouw. Omdat ik een kleine ruimte heb, moet ik soms wat concessies maken. Preien of pastinaak vind ik zelf niet erg lekker en teel ik dan ook niet. Het hangt er helemaal vanaf wat jij lekker vindt en wat jij daarnaast ook leuk vindt. Aardappelen doe ik bijvoorbeeld ook niet. Het neemt uiteraard veel plaats in en heel vaak gebruik ik ze ook weer niet.

Ik koop hier graag mijn biologische zaden.

Moestuinplan voor 2021

Mijn moestuinplan bestaat eigenlijk uit verschillende onderdelen. Zo houd ik de kruiden en groenten apart van elkaar en heb ik ook nog een hoop dingen in potten. Volgend jaar ga ik gebruik maken van zes verhoogde bakken van ieder een afmeting van 1.20 x 1 meter en 40cm hoog. Daarnaast staan de randen op de grond, waardoor de gewassen ook de ruimte hebben om verder te wortelen.

Voor mij is dat de perfecte afmeting, omdat ik dan makkelijk van alle kanten bij mijn bakken kan.

West-kant van het huis

Op de west-kant van het huis staan mijn verhoogde bakken en hier heb ik dan ook uiteraard een uitgebreid moestuinplan voor gemaakt. De bakken ga ik als volgt indelen:

Vak 1: Vruchtgewassen

Eerste teelt:

 • 3 Marketmore komkommers.
 • 2x rode paprika
 • 1x gele paprika
 • 2x gele courgette

Tweede teelt:

 • Zaaien met groen bemester en bladmulch

Vak 2: Vruchtgewassen

Eerste teelt:

 • 1x lemon ronde komkommer
 • 1x Marketmore komkommer
 • 1x augurk

Tweede teelt:

 • Zaaien met groen bemester en bladmulch

Vak 3: Wortelgewassen

Eerste teelt:

 • 1 Rij regenboog wortel
 • 1 Rij Alisa Craig uien
 • 1 Rij Sjalot
 • 1 Rij vroege wortels

Tweede teelt:

 • Winter wortelen
 • Alisa Craig Uien

Vak 4: Bladgewassen

Eerste teelt:

 • 1 rij snijbiet
 • 1 rij kropsla
 • 1 rij spinazie
 • 1 rij rode sla

Tweede teelt

 • Opnieuw snijbiet zaaien
 • Winter sla
 • Winter porselein

Vak 5: Koolgewassen

Eerste teelt:

 • 2 rijen radijs
 • 2 rijen rucola sla
 • 1 rij rode en groene kool

Tweede teelt:

 • Verschillende kolen

Vak 6: Tomaten

Eerste teelt:

 • 3 Moneymaker tomaten
 • 6 Tumbler tomaten

Tweede teelt:

 • Zaaien met groen bemester en bladmulch

Hierboven het eerste deel van mijn moestuinplan. De hoeveelheden gewassen kunnen nog flink veranderen. Ik probeer zoveel mogelijk te telen op een kleine plek, maar dat moet natuurlijk niet de oogst teniet doen.

Daarnaast ga ik ook nog een paar potten neerzetten met aubergine, paprika en peperplanten. Daarnaast zie je aan de rechterkant van de afbeelding pompoenen. Dit wordt voor mij een experiment, want ik weet uiteraard niet of dit gaat werken. Het plan is om vier grote potten moet elk één pompoen plant te zaaien. De pompoenen worden kleine pompoenen (Jack be little & Baby boo) en hopelijk wordt het toch een beetje een succes in een pot. We zullen zien!

Naast deze bakken staan nog drie struiken in de volle grond: Framboos, braam en aalbes.

Kruiden tafel

Uiteraard ben ik nog niet klaar. Ik vind het namelijk ook heerlijk om verschillende kruiden te zaaien en deze kunnen natuurlijk perfect in een pot op een hoge tafel. Het houdt namelijk verschillende ongedierte tegen, zoals slakken, vossen of katten en daarnaast ziet het er ook nog eens heel leuk uit.

Kruiden tafel van 2020.

Op de foto hierboven zie je nog de vrij jonge plantjes die ik vorig jaar had. Ze zijn ondertussen uitgegroeid tot flinke planten en ik kan ze uiteraard laten staan voor volgend jaar.

Volgend jaar ga ik het een stuk groter aanpakken. Dit wil ik namelijk nog zaaien in potten:

Basilicum
Giant Basil Napoletano Bolloso3 potten
Basil Spicy Globe Bush3 potten
Basil Dark Opal2 potten
Basil Genovese3 potten
Bieslook
Chinese bieslook3 potten
Cipollina3 potten
Calendula
Calendula3 potten
Cress
Plain/Curled (Tuinkers)3 potten
Dille
Bouquet Anetum Graveolens3 potten
Fennel
Fennel3 potten
Hyssop
Hyssop2 potten
Kamille
Anthemis Nobilis2 potten
Koriander
Koriander3 potten
Lemon grass
Lemon grass2 potten
Lemon Mint
Lemon Mint1 pot
Rozemarijn
Rozemarijn3 potten
Marjoram
Marjoram Sweet Origanum Marjorana2 potten
Oregano
Origanum Vulgare3 potten
Peterselie
Triple Moss Curled2 potten
Parsley Italian Giant Flat2 potten
Salie
Broad Leaved2 potten
Tijm
Purple Creeping3 potten
Thymus Vulgaris3 potten
Welsh Onion
Allium Fistulosum3 potten
Winter kervel
Winter kervel2 potten

Daarnaast kan het zomaar zijn dat ik nog een paar extra potten met bijvoorbeeld sla of spinazie zaai. Ik vind deze twee gewassen echt heerlijk en ik heb nog genoeg potten liggen.

Daarnaast heb ik ook nog een ruimte vóór deze tafel. Hier komen twee grote potten met rabarber te staan, één grote pot met blauwe bes en één grote pot met braam.

Moestuinplan 2021 met een aardbeien hoek

Aardbeien in zomer 2020

Moestuinplan voor 2021

Aardbeien in herfst 2020

Dit is het aardbeien hoekje. Alle aardbeien staan bij mij in potten en zoals je kan zien op de foto van deze herfst staat ondertussen het hoekje helemaal vol. Volgend jaar verplaats ik daarnaast ook de aardbeien die nu nog op de west-zijde staan naar dit hoekje, zodat alle aardbeien bij elkaar staan. Het lijkt niet zo op de foto, maar door de hele tuin heb ik wel 80 verschillende aardbeien staan (meerdere aardbeien planten in één pot). Vorig jaar had ik met mijn 30 aardbeien al een geweldige oogst, dus ik ben echt benieuwd naar volgend jaar!

Als je aardbeien teelt in potten is het wel belangrijk dat je ze regelmatig water geeft en uiteraard ook extra voeding geeft. Lees hier alles over aardbeien.

Naast deze aardbeien komen achter de potten met aardbeien nog een aantal potten met meloen planten te staan. Op de foto kan je het niet zien, maar hier is precies een afdakje, waardoor de meloenen niet nat geregend kunnen worden. Door de vele regen in het voorjaar waren mijn meloenen totaal geen succes en ik hoop daarom volgend jaar een nieuwe poging te wagen.

Fruitbomen

Moestuinplan voor 2021

Naast de verschillende gewassen, kruiden en fruitstruiken hebben we ook nog een aantal fruitbomen in de tuin staan. In totaal hebben we tien perenbomen in de tuin. Door de actie van Meerbomen.nu hebben wij deze helemaal gratis kunnen krijgen en voor het klimaat hebben we ze dan ook alle tien in de tuin geplant. Daarnaast hebben we ook nog één appelboom en één kersenboom in de tuin staan. Heerlijk zoveel fruit!

Bloemen

Ik kan niet hard genoeg roepen dat het gebruiken van bloemen in je moestuin ook erg belangrijk is. Zo hebben wij veel verschillende borders met allerlei bloemen. Ook hebben we veel verschillende potten met bloemen en maken wij ook gebruik van verschillende soorten zodat het veel insecten aantrekt. Dit ga ik onder andere zaaien voor mijn moestuinplan van 2021:

BloemenSoort
Alyssum
Royal Carpet (Purple)
Candytuft
Iberis Umbellata Dwarf Fairy Mix
Enchinacea
Coneflower purple
Coneflower Red
Flower Butterfly & Bee Mix
Flower Mix Shade
Mesembryanthemum
Pastel Mixed
Marigold
Double Brocade Red
Platycodon
Balloon flower mix
Viola Cornuta 
Flower mix

In mijn moestuin maak ik dus gebruik van verschillende soorten manieren om mijn groenten en fruit te telen. Een deel staat in de volle grond, sommige in verhoogde bakken wat je eigenlijk ook de volle grond kan noemen en sommige staan weer in potten. Het is allemaal mogelijk en hiermee wil ik dan ook bewijzen dat je echt heel veel kan doen als je bijvoorbeeld niet de plek hebt om alles in de volle grond te doen. Zo vind ik het telen in potten ook gewoon hartstikke leuk en het staat ook nog eens heel mooi in de tuin.

Wil je op de hoogte blijven van mijn moestuin tips? Volg mij dan op Instagram.

Wat vind jij van dit moestuinplan voor 2021?

Hey!

Ik ben Celine en ik ben al een paar jaar gek op moestuinieren. Ik begon heel simpel in een paar potten, maar sinds kort probeer ik steeds efficiënter te werken. Benieuwd naar mijn moestuin avontuur en alle tips en tricks die ik voor jou heb? Volg mij dan op sociale media!

Meer moestuin tips

Populaire blogs
Kweken van bloemkool: Alles wat je moet weten

Kweken van bloemkool: Alles wat je moet weten

Bloemkool, met zijn veelzijdigheid en voedingswaarde, is een favoriet in keukens over de hele wereld. Het kweken van bloemkool is hartstikke makkelijk en zeker een aanrader! Ook kan je veel lekkere recepten maken met bloemkool. Benieuwd naar tips voor het kweken van...

Lentegroenten zaaien: Dit kan je nu gaan zaaien

Lentegroenten zaaien: Dit kan je nu gaan zaaien

De lente is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je handen vuil te maken in de tuin! Maart en april zijn voor mij een van de leukste maanden van het moestuinseizoen, omdat je dan eindelijk kan beginnen met lentegroenten zaaien. Benieuwd wat je deze maanden...

TuinTuin

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Aardbeien kweken in pot: Tips en tricks - Moestuin Stekjes - […] Moestuinplan voor 2021: Zaden en teeltplan […]
 2. Beste aardbeirassen voor in de tuin - Moestuin Stekjes - […] Moestuinplan voor 2021: Zaden en teeltplan […]
 3. Houdbaarheid van groentezaden: Zo lang kan je ze bewaren! - Moestuin Stekjes - […] Lees tip: Moestuinplan voor 2021: Zaden en teeltplan […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Aaltjes tegen slakken: werkt het?

Aaltjes tegen slakken: werkt het?

Slakken, slakken en nog meer slakken.. Ondertussen heeft iedereen met een moestuin er last van. Er is dit jaar een werkelijke slakkenexplosie! Daarom testte ik een oplossing tegen slakken, namelijk het gebruik van aaltjes tegen slakken. Benieuwd of...

Kweken van bloemkool: Alles wat je moet weten

Kweken van bloemkool: Alles wat je moet weten

Bloemkool, met zijn veelzijdigheid en voedingswaarde, is een favoriet in keukens over de hele wereld. Het kweken van bloemkool is hartstikke makkelijk en zeker een aanrader! Ook kan je veel lekkere recepten maken met bloemkool. Benieuwd naar tips...

Lentegroenten zaaien: Dit kan je nu gaan zaaien

Lentegroenten zaaien: Dit kan je nu gaan zaaien

De lente is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je handen vuil te maken in de tuin! Maart en april zijn voor mij een van de leukste maanden van het moestuinseizoen, omdat je dan eindelijk kan beginnen met lentegroenten zaaien. Benieuwd...