Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten over deze...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je eigen moestuin,...

Aaltjes tegen slakken: werkt het?

Slakken, slakken en nog meer slakken.. Ondertussen heeft iedereen met een moestuin er last van. Er is dit jaar een werkelijke slakkenexplosie! Daarom testte ik een oplossing tegen slakken, namelijk het gebruik van aaltjes tegen slakken. Benieuwd of het voor mij heeft...
Wormenhotel voor de moestuin: Zo werkt het

Geschreven door Celine

juli 12, 2023

Een wormenhotel voor de moestuin. De toekomst voor elke milieubewuste tuinier en een perfecte oplossing voor een duurzame moestuin. Maar hoe werkt het precies, en wat komt er allemaal bij kijken om een eigen wormenhotel op te zetten? In dit uitgebreid artikel bespreken we stap voor stap het proces van een wormenbak, de benodigdheden, en geven we je handige tips en adviezen om te zorgen dat jouw wormenhotel een succes wordt.

Hoe werkt een wormenhotel voor de moestuin?

wormenhotel voor de moestuin

Een wormenhotel, of wormenbak, bestaat uit meerdere lagen waarin compostwormen leven. Deze wormen eten jouw organisch afval, zoals groente- en fruitresten, en zetten dit om in hoogwaardige compost, ook wel wormenhumus genoemd. Deze compost kun je vervolgens gebruiken om de bodem van moestuin te verrijken, wat zorgt voor een betere groei en gezondere planten.

Tijdens het koken houd je veel rauwe groenten resten over zoals schillen, fruitresten of eierschillen. Het is de bedoeling dat je dit GFT afval in de bovenste laag van jouw wormenhotel gooit. De tijgerwormen zullen dit vervolgens opeten en hun poep kan je gebruiken als compost. Dit wormencompost is een wondermiddel voor jouw planten. Wormencompost bevat van alle soorten compost de hoogte concentratie stikstof, kali en fosfor. Dit zijn essentiële bouwstoffen voor jouw planten. Naast die bouwstoffen bevat wormencompost veel sporenelementen, mineralen, enzymen, bacteriën en schimmels. Deze stoffen helpen jouw planten om voedingsstoffen op te nemen, maar ook ziekten en plagen te weren.

Hoe begin je met een wormenhotel voor de moestuin?

Om te beginnen met een wormenhotel heb je een aantal zaken nodig:

1. Een wormenbak (ik gebruik deze): Je kunt kiezen voor een kant-en-klaar wormenhotel, of je kunt er zelf een maken. Een wormenbak bestaat meestal uit meerdere lagen (bakken) met ventilatiegaten. De onderste bak dient als opvangbak voor het vrijgekomen vocht (percolaat), de bakken daarboven dienen als leefruimte voor de compostwormen.

2. Compostwormen: Deze speciale wormensoort is in staat om relatief snel organisch materiaal om te zetten in compost. De meest voorkomende soorten zijn de rode compostworm (Eisenia fetida) en de tijgerworm (Eisenia andrei). Je kunt deze wormen online bestellen of bij een gespecialiseerde kwekerij aanschaffen.

3. Wormenbedding: Om de wormen een comfortabeleefomgeving bieden, heb je wormenbedding nodig. Dit bestaat uit een mengsel van vochtig materiaal zoals kokosvezel, turf, karton, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de wormenbedding luchtig en vochtig is, maar niet te nat.

4. Organisch materiaal: Dit is het voedsel voor je compostwormen. Je kunt groente- en fruitresten, eierschalen, koffiedik en theezakjes aan je wormenbak toevoegen. Vermijd vlees, zuivelproducten, citrusvruchten en uien, aangezien deze niet geschikt zijn voor het wormenhotel.

Tip: koop een wormenhotel met starterspakket. Dan heb je meteen alles in huis!

Wat zijn de benodigdheden voor een wormenhotel?

Naast de bovengenoemde basisbenodigdheden, zijn er enkele extra items die handig kunnen zijn voor het onderhoud en de verzorging van je wormenhotel:

Een thermometer

Om de temperatuur in de wormenbak te monitoren. Compostwormen gedijen het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Een vochtigheidsmeter

Om de vochtigheid van de wormenbedding te controleren. De ideale vochtigheid ligt tussen de 60 en 80 procent.

Een keukenweegschaal

Om te zorgen dat je niet te veel of te weinig voedsel aan je wormenhotel toevoegt. Een goede richtlijn is om per dag ongeveer de helft van het gewicht van de aanwezige wormen aan voedsel toe te voegen.

Een schepje en/of harkje

Om de wormenbak regelmatig om te woelen, waardoor de wormen hun werk beter kunnen doen en de compost goed belucht blijft.

Handschoenen

Om je handen te beschermen tijdens het werken met de wormen en de compost.

Wat kan er in een wormenhotel?

wormenhotel voor de moestuin

In een wormenhotel kunnen compostwormen verschillende soorten organisch materiaal verwerken. Hieronder vind je een overzicht van geschikt materiaal om aan je wormenbak toe te voegen:

  • Groente- en fruitresten: Denk aan schillen, klokhuizen, bladeren en loof, maar vermijd citrusvruchten en uien, aangezien deze te zuur zijn voor de wormen.
  • Koffiedik en theezakjes: Zowel koffiedik als de inhoud van theezakjes zijn rijk aan voedingsstoffen en vormen een uitstekende voedingsbron voor de wormen.
  • Eierschalen: Verpulverde eierschalen helpen om de pH-waarde van de compost in balans te houden en bieden extra calcium voor de wormen.
  • Papier en karton: Ongebleekt, onbedrukt en natgemaakt papier of karton kan worden toegevoegd aan de wormenbak. Dit materiaal helpt bij het behouden van een luchtige structuur in de compost.
  • Kleine hoeveelheden tuinafval: Gedroogde bladeren, fijngemaakte takjes en uitgebloeide bloemen kunnen in kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan de wormenbak

Lees tip: De beste wormenhotels voor jouw moestuin

Wormenhotel tips

Om ervoor te zorgen dat jouw wormenhotel een succes wordt, zijn hier enkele extra tips en adviezen:

1. Plaats je wormenbak op een lichte, beschutte plek uit de zon en beschermd tegen regen, wind en extreme temperaturen. Een schaduwrijke plek in de tuin of een beschutte plek onder een afdak is ideaal.

2. Zorg voor voldoende luchtcirculatie in de wormenbak door regelmatig het materiaal om te woelen en te zorgen voor voldoende ventilatiegaten in de bakken.

3. Voeg niet te veel voedsel in één keer toe aan de wormenbak. Begin met kleine hoeveelheden en voer langzaam op. Op die manier krijgen de wormen de kans om het voedsel te verwerken en voorkom je onaangename geurtjes en rottingsprocessen.

4. Zorg voor een evenwichtige mix van groen (groente- en fruitresten, koffiedik, theezakjes en bruin (papier, karton, droge bladeren) materiaal in de wormenbak. Dit helpt om een goede balans tussen vocht en luchtigheid te behouden, wat essentieel is voor een succesvolle compostering.

5. Controleer regelmatig de temperatuur en vochtigheid van de wormenbak en pas indien nodig de omstandigheden aan. Zoals eerder vermeld, gedijen compostwormen het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius en een vochtigheidsgraad tussen de 60 en 80 procent.

6. Wees geduldig. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de wormen voldoende compost hebben geproduceerd om te gebruiken in je moestuin. Geef ze de tijd om hun werk te doen en voeg regelmatig nieuw voedsel en materiaal toe om de wormen tevreden en actief te houden.

7. Tot slot, deel je ervaringen en successen met andere (moes)tuiniers! Een wormen is niet alleen een geweldige manier om duurzaam met je moestuin bezig te zijn, maar ook om samen met anderen kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo leert iedereen van elkaar en werken we samen aan een groenere en meer duurzame wereld.

Een wormenhotel is een fantastische aanvulling op elke moestuin en draagt bij aan een duurzamere levensstijl. Door het zelf verwerken van je organisch afval in een wormenbak, creëer je hoogwaardige compost en verminder je de hoeveelheid afval die je produceert. Met de juiste benodigdheden, een beetje geduld en zorg, en onze handige tips en adviezen, zal jouw wormenhotel zeker een succes worden. Wacht niet langer en begin vandaag nog met het opzetten van je eigen wormenhotel in jouw moestuin!

Hey!

Ik ben Celine en ik ben al een paar jaar gek op moestuinieren. Ik begon heel simpel in een paar potten, maar sinds kort probeer ik steeds efficiënter te werken. Benieuwd naar mijn moestuin avontuur en alle tips en tricks die ik voor jou heb? Volg mij dan op sociale media!

Meer moestuin tips

Populaire blogs
Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten over deze...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je eigen moestuin,...

TuinTuin

2 Reacties

  1. Linda van Bergen

    Heb je nou onderin een vel bakpapier zitten? Waar gebruik je die voor?

    Antwoord
    • Celine

      Hoi Linda, dat is geen vel bakpapier! Dit is een soort vliesdoek die de wormen tegenhoudt om in het onderste deel van de bak te vallen. Hier wordt namelijk vocht in opgevangen en daar kunnen de wormen in verdrinken. Het doek voorkomt dus dat ze verdrinken.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstcadeaus voor moestuinierders: 25 tips - Moestuin Stekjes - […] Het leukste cadeau wat ik heb gekregen is zeker mijn wormenhotel. Met een wormenhotel maak je in een handomdraai…
  2. Voedingslijst voor een wormenhotel: Wat mag erin? - […] niet geschikt zijn voor een wormenbak. Mocht je eerst meer willen lezen over wormenbakken, lees dan deze blog. Ik…
  3. Soorten compostwormen: Wormen geschikt voor wormenhotels - […] je meer willen lezen over wormenbakken, lees dan deze blog. Ik gebruik zelf deze […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Rode biet in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Rode biet in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Rode bieten zijn niet alleen kleurrijk en smaakvol, maar ook buitengewoon voedzaam. Deze veelzijdige groente is gemakkelijk te telen in je moestuin en biedt talloze culinaire mogelijkheden. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze...

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je...