Vandaag ga ik het hebben over courgette in de moestuin, een veelzijdige groente die gemakkelijk te telen is en veel lekkere gerechten kan opleveren. In deze uitgebreide gids zal ik alles bespreken wat je moet weten over courgette: van de plant zelf, verschillende teeltwijzen en rassen, bodem- en bemestingsbehoeften, opkweek, standplaatsvereisten, teeltzorgen, oogst- en bewaartips tot aan zaadteelt. Laten we beginnen!
Courgette in de moestuin
De courgetteplant behoort tot de Cucurbita pepo-familie en is een eenjarige plant. Het heeft grote bladeren en produceert heerlijke vruchten die variëren in kleur, van donkergroen tot geel. Courgetteplanten kunnen behoorlijk groot worden, dus zorg voor voldoende ruimte in je moestuin.
Teeltwijzen en rassen
Courgette kan zowel in de volle grond als in potten worden geteeld. Als je kiest voor de volle grond, zoek dan een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal, zoals compost. Dit verbetert de bodemstructuur en zorgt voor voldoende voedingsstoffen voor de planten. Er zijn verschillende courgetterassen om uit te kiezen, zoals de populaire ‘Black Beauty’, ‘Green Bush’, ‘Golden Zucchini’ en ‘Yellow Crookneck’. Ik heb zelf het Ambassador ras.
Bodem en bemesting
Courgette gedijt het beste in een lichte, vruchtbare bodem met goede drainage. Voordat je begint met zaaien of planten, is het belangrijk om de bodem voor te bereiden. Verwijder eventuele onkruiden en verbeter de bodem door compost of goed verteerde mest toe te voegen. Dit verrijkt de bodem met voedingsstoffen en bevordert de groei van gezonde courgetteplanten. De pH-waarde van de bodem moet tussen 6 en 7 liggen voor optimale groei. Ik geef voordat ik courgette plant moestuin mest van Pokon en wormen compost aan mijn moestuin. Dit herhaal ik dan vervolgens ook nog in het najaar.
Courgette in de moestuin zaaien
Voor een vroege start kun je courgettezaden binnen voorzaaien, ongeveer 4-6 weken voor de laatste vorst. Vul individuele potjes met zaai- en stekgrond en zaai één zaadje per potje. Houd de grond vochtig en zorg voor voldoende licht en warmte. Na de laatste vorst kunnen de zaailingen buiten worden uitgeplant. Zorg ervoor dat de zaailingen goed gehard zijn voordat je ze in de volle grond of potten plaatst. Dit betekent dat je ze geleidelijk aan buiten moet laten wennen aan de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en zonlicht. Ik koop hier graag mijn biologische courgette zaden.
Standplaats
Courgetteplanten hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Kies een locatie in je moestuin waar de planten voldoende zonlicht kunnen krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de planten laat, meestal ongeveer een meter, omdat courgetteplanten zich snel verspreiden. Dit voorkomt dat ze elkaar gaan verstikken. Het gebruik van een trellis of kooi kan helpen om de planten te ondersteunen en ruimte te besparen.
Teeltzorgen
Om een gezonde courgetteoogst te krijgen, is regelmatig water geven essentieel, vooral tijdens droge periodes. Courgetteplanten hebben veel vocht nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Geef de planten water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren om de kans op schimmelziekten te verminderen. Mulch rond de planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Houd de moestuin vrij van onkruid, omdat dit de groei van de courgetteplanten kan belemmeren. Controleer regelmatig op tekenen van ziekten of plagen, zoals meeldauw, bladluizen of slakken, en neem indien nodig passende maatregelen.
Lees tip: Droogte in de moestuin
Oogst en bewaren van courgette in de moestuin
Courgette kan worden geoogst wanneer de vruchten nog jong en klein zijn, meestal wanneer ze 15-20 cm lang zijn. Deze jonge vruchten hebben een delicate smaak en textuur. Gebruik een scherp mes of een snoeischaar om de vruchten van de plant te snijden, waarbij je een stukje van de steel laat zitten. Hierdoor blijven de vruchten langer vers. Het is belangrijk om regelmatig te oogsten, omdat courgette snel kan groeien en overrijp kan worden. Bewaar courgettes in de koelkast, waar ze ongeveer een week goed blijven. Als je een grote oogst hebt, kun je ze ook invriezen of inmaken voor langere opslag.
Zaden oogsten
Als je geïnteresseerd bent in zaden oogsten, kun je gezonde en volgroeide courgettevruchten selecteren om zaden van te oogsten. Laat de vruchten volledig rijp worden aan de plant. De vruchten zullen geel en stevig zijn. Snijd de vruchten open en verwijder de zaden. Spoel de zaden af met water en laat ze drogen op een papieren handdoek. Bewaar de gedroogde zaden op een koele en droge plaats voor gebruik in het volgende seizoen. Courgette zaden oogsten is echter af te raden, omdat ze kunnen mixen met pompoen planten en daardoor giftig kunnen worden.
Conclusie
Courgette is een geweldige groente om in je moestuin te telen. Met de juiste teeltzorgen en oogsttechnieken kun je genieten van een overvloedige oogst van deze veelzijdige groente. Experimenteer met verschillende rassen en gerechten om te ontdekken wat het beste bij jouw smaakpapillen past. Hopelijk heeft deze uitgebreide gids je geholpen om alles te leren wat je moet weten over het telen van courgette. Geniet van het kweken van deze smakelijke groente in je eigen moestuin en de heerlijke gerechten die je ermee kunt maken. Veel plezier en succes!
Wat is het gevaar van courgette zaden gebruiken
Ze kruisen vaak met een pompoen of een ander gewas. Hierdoor smaken ze bitter, maar zijn ze zelfs ook giftig.
Courgettes kunnen ook giftig zijn zonder met een pompoen te mixen die giftig is. Hij smaakt dan bitter. Je mag hem dan niet eten.
Bedankt voor de tips
Courgettes kunnen niet naast of vlakbij de komkommer.
Dan heb je geen courgettes en geen komkommer !!
Ook wel leuk om te weten …..
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Hoezo is dat? Mijn courgettes stonden dit jaar vlak bij mijn komkommers en ik heb hartstikke veel courgettes en komkommers 🙂
Ik heb dit jaar geen kunnen oogsten. Na de bloei begonnen ze al te rotten…
Dat betekent dat ze niet bestuift zijn. Eventueel kan je ze ook handmatig bestuiven met een kwastje.