Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten over deze...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je eigen moestuin,...

Aaltjes tegen slakken: werkt het?

Slakken, slakken en nog meer slakken.. Ondertussen heeft iedereen met een moestuin er last van. Er is dit jaar een werkelijke slakkenexplosie! Daarom testte ik een oplossing tegen slakken, namelijk het gebruik van aaltjes tegen slakken. Benieuwd of het voor mij heeft...
Makkelijkste moestuin groenten voor beginners + Winactie

Geschreven door Celine

maart 29, 2023

Het moestuin seizoen is ondertussen begonnen en dat betekent dat iedereen druk is met zaaien. Sommige moestuin groenten zijn echter moeilijker dan anderen. Ben jij net begonnen en benieuwd naar de makkelijkste moestuin groenten voor beginners? Dat vertel ik in deze blog! Daarnaast mag ik 3x 15 euro shoptegoed weggeven van Feggies. Lees dus snel verder!

Makkelijkste moestuin blad groenten voor beginners

Sla

Sla is een van mijn favoriete groenten en is erg makkelijk te zaaien. Voor een echt beginner zou ik zelf pluksla aanraden. Deze zaai je van maart tot juli 0.1-0.5cm diep (ik strooi de zaden gewoon over de grond en druk het daarna wat aan). Deze soort hoef je niet uit te dunnen. Vervolgens kan je de sla vanaf april tot oktober oogsten. Uiteraard kan je ook kropsla zaaien. Dit is wat lastiger, maar ook zeker aan te raden. Kropsla zaai je ongeveer 25cm uit elkaar, 30cm tussen de rijen en 0.5-1cm diep. Kropsla kan je ook vanaf maart zaaien.

Spinazie

Spinazie is een heerlijke en gezonde groenten die je als sla, maar ook in verschillende warme gerechten kan gebruiken. Spinazie zaai je vanaf begin maart tot eind september ongeveer 1-2cm diep, 15cm tussen de rijen en 10cm uit elkaar in de rij. Voor jong blad kan je zelf dichter bij elkaar zaaien. Vervolgens kan je vanaf begin mei tot het jaar daarop oogsten!

Snijbiet

Snijbiet is een vrij onbekende groenten, maar is zeker een makkelijke moestuin groenten die je in je tuin moet hebben. Snijbiet zaai je voor een groot gewas vanaf half maart tot half augustus ongeveer 25cm uit elkaar, 30cm tussen de rijen en 1-2cm diep. Voor het oogsten van de bladeren zaai je zo’n 3cm in de rij en 30cm tussen de rijen. Lees hier alles over snijbiet.

Makkelijkste moestuin knol groenten voor beginners

Wortel

Wortel is een vrij gemakkelijk gewas die je van maart tot juli kan zaaien. Je oogst dan van juni tot oktober. Wortel zaai je ongeveer 0.5cm diep, 2-3cm uit elkaar in de rij en 25cm tussen de rijen. Wortels zaaien is altijd vrij lastig, dus daarom is het makkelijker om na het zaaien goed uit te dunnen op dus ongeveer 2-3cm van elkaar. Daarnaast kiemen wortels altijd vrij traag, dus geen paniek als je na twee weken nog niks ziet verschijnen!

Bietjes

Biet is een hartstikke bekend gewas en dan ook populair onder de moestuin liefhebbers. Bietenzaad ontkiemt goed tussen maart en juli. Zaai de bietjes zaden in een geultje van 1cm diep, 10cm uit elkaar in de rij en ongeveer 20cm uit elkaar tussen de rijen. Ik ben vooral fan van de verschillende bieten soorten van Feggies.

Radijsjes

Radijs is denk ik wel het snelst te oogsten gewas wat je kan zaaien. Vanaf begin maart tot half augustus zaai je radijs zo’n 0.5cm diep, 3cm in de rij en 10cm tussen de rijen meteen in de volle grond. Je kan dan vervolgens de radijsjes rond eind april tot begin oktober oogsten. Radijs heeft daarnaast weinig compost en weinig mest nodig, dus het is een erg gemakkelijk gewas.

Makkelijke vruchtgroenten

Pompoen

makkelijke moestuin groenten

Pompoen is een heerlijke en makkelijke groenten die het altijd erg goed doet. De enige voorwaarde is dat je veel compost en veel mest geeft. Pompoen zaai je binnen voor vanaf eind april tot eind mei, 1.5-3cm diep en vervolgens plant je deze planten uit op ongeveer 100cm van elkaar voor de kleine niet rankende soorten en 200cm uit elkaar voor de rankende soorten. Uitplanten kan vanaf half mei!

Komkommers

Komkommer is ook een van mijn favoriete soorten. Het is een plant die namelijk hartstikke veel geeft en je kan ook nog eens hartstikke veel met komkommers. Komkommer zaai je binnen voor vanaf april tot mei. Je plant de zaden in een potje ongeveer 1cm diep. Vervolgens plant je de zaden uit ongeveer 20-30cm in de rij. (Ik plant zelf altijd zes komkommers op een rij van 120m, maar veel mensen zeggen dat dit veel te dichtbij is ;)).

Courgette/Patisson

makkelijke moestuin groenten

Courgette en patissons zijn ook allebei groenten die hartstikke veel geven en waar je ook veel mee kan doen. Je zaait de zaden binnen voor vanaf eind april tot eind mei, 1.5-3cm diep. Van half mei tot half juni kan je de planten uit planten. Je plant de planten ongeveer 100cm van elkaar in de rij en 100cm tussen de rij. Ook courgette en patisson heeft veel compost en mest nodig.

Tomaten

makkelijke moestuin groenten

Tomaten zijn ook zeer populair onder de moestuin liefhebbers. Je zaait tomaten voor van begin maart tot half april, ongeveer 0.5cm diep. Vanaf half mei kan je de planten uitplanten, ongeveer 30-40cm van elkaar en 30-40cm tussen de rijen. Oogsten kan dan vervolgens van half juni tot begin oktober.

Paprika en Peper

makkelijke moestuin groenten

Paprika en peper zijn niet moeilijk om te zaaien, maar ze hebben wel veel tijd nodig. Paprika en peper moet je daarom ook binnen verwarmd voorzaaien van januari tot maart. Je zaait de planten ongeveer 0.5cm diep. Vanaf half mei kan je ze vervolgens uitplanten op een zonnige plek, ongeveer 30cm van elkaar en 30cm tussen de rijen. Paprika en peper hebben ook veel compost en mest nodig.

Mais

Als laatste gewas, mais! Mais heb ik zelf nog nooit gezaaid, maar van andere moestuinierders hoorde ik dat het een makkelijk gewas is. Ik ga ze daarom ook dit jaar zaaien. Mais zaai je voor vanaf half april binnen, ongeveer 3-6cm diep. Vervolgens plant je ze uit vanaf half mei ongeveer 20cm tussen de rijen en 75cm in de rij. Ze hebben veel compost en veel mest nodig.

Reproduceerbaarheid van biologische zaden

Elk jaar kan je nieuwe zaden kopen, maar wist je ook dat je heel goed je zaden kan oogsten? Alle biologische zaden van Feggies kan je zelf oogsten, bijvoorbeeld door een rijpe tomaat te oogsten en daarvan de zaden te oogsten of door bijvoorbeeld spinazie te laten doorschieten. Let wel op dat er op deze manier kans is op kruisbestuiving. Dat betekent dat je niet een plant krijgt met exact dezelfde eigenschappen. Wil je geen kans op kruisbestuiving? Dek dan het bloemetje waar de vrucht uit gaat groeien af en bestuif de plant zelf.

Winactie

In samenwerking met Feggies geef ik 3x shoptegoed weg van 15 euro! Hier kan je een aantal zaden kopen naar keuze om jouw moestuin seizoen goed te beginnen! Feggies verzendt alleen binnen Nederland, dus enkels mensen met een Nederlands postadres kunnen meedoen.

Meedoen is simpel!

Extra kans maken?

*Deze winactie wordt ook op Instagram en Facebook gedeeld. Daar kan je dus ook meedoen! Echter, maar een deelname per persoon geldt.

Deze winactie loopt tot 11 april 2023.

Hey!

Ik ben Celine en ik ben al een paar jaar gek op moestuinieren. Ik begon heel simpel in een paar potten, maar sinds kort probeer ik steeds efficiënter te werken. Benieuwd naar mijn moestuin avontuur en alle tips en tricks die ik voor jou heb? Volg mij dan op sociale media!

Meer moestuin tips

Populaire blogs
Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten over deze...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je eigen moestuin,...

TuinTuin

10 Reacties

  1. Tessa

    Wat een super leuke winactie. Ik doe graag mee, want met mijn nieuwe grote moestuin heb ik nooit genoeg zaden… Natuurlijk volg ik je op de socials!

    Antwoord
    • Mirjam

      Hele leuke actie, ik doe graag mee. Ik ken het merk namelijk nog niet dus ben heel benieuwd en altijd leuk om kennis te maken met nieuwe zaden.

      Antwoord
    • Jenita

      Ben benieuwd naar jullie zaadjes normaal heb ik andere, dus doe graag mee met de winactie

      Antwoord
  2. Wilma

    Super kan ik eindelijk eens mijn moestuin op wielen gaan beginnen

    Antwoord
  3. Sanne Van der Vorst

    Ik ben benieuwd naar de biozaden van Feggies! Dit jaar is mijn moestuin extra uitgebreid dus komen de zaden goed uit.

    Antwoord
  4. Ria

    Wat een leuke actie!
    Graag waag ik ook een kans om wat meer diversiteit in mijn moestuin(tje) te brengen, dus ik doe mee!
    Groetjes.

    Antwoord
  5. Dina

    Ik ben net begonnen met een mini moestuin en zoek informatie en tips en zo vond ik jou en nog een leuke winactie. Natuurlijk doe ik mee.

    Antwoord
  6. Lia

    Ik wil graag meedoen met deze aktie. Mooie, duidelijke uitleg over de zaden en het zaaien. Wil graag dit merk uitproberen. Groet van Lia

    Antwoord
  7. Sas

    Ik doe graag mee! …beginner!

    Antwoord
  8. Ria S.

    Mooie uitleg weer!
    Graag doe ik mee met deze winactie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Rode biet in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Rode biet in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Rode bieten zijn niet alleen kleurrijk en smaakvol, maar ook buitengewoon voedzaam. Deze veelzijdige groente is gemakkelijk te telen in je moestuin en biedt talloze culinaire mogelijkheden. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze...

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je...