Na elk moestuinseizoen maak ik een inventarisatie van de moestuinzaden die ik nog over heb. Elk jaar houd ik er meer en meer over. Gelukkig kan je die meestal prima het volgende seizoen gebruiken, alhoewel dit meestal wel ligt aan het soort groenten. Ben je benieuwd naar de houdbaarheid van groentezaden? Lees dan deze blog.
Groentezaden bewaren
Het is belangrijk om je groentezaden op de juiste manier te bewaren. Wanneer je dit namelijk niet doet, kan de houdbaarheid van groentezaden namelijk flink achteruit gaan. Het is belangrijk om je zaden dan ook koel, donker en droog te bewaren. Ik bewaar mijn groentezaden in een doosje in mijn slaapkamer. Daar is het donker, koel en droog.
Kiemtest zaden
Voordat ik mijn zaden koop, doe ik altijd een kiemtest. Hiervoor gebruik ik heel simpel wat keukenpapier, maak ik deze nat en stop ik de zaden in een zip-lock zakje. Als de zaden dan vervolgens na een paar dagen ontkiemen, dan kan je ze nog heel goed gebruiken in de moestuin, mochten ze niet ontkiemen dan kan je ze beter vervangen.
Mijn zaden koop ik meestal hier, ze hebben een groot assortiment aan biologische zaden. Ook zijn ze altijd lang houdbaarheid en is de kiemkracht goed.
Overzicht van de houdbaarheid van groentezaden
Elke soort heeft een andere houdbaarheid. Sommige zijn maar één jaar kiembaar, terwijl andere zaden een stuk langer kiembaar zijn. Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar, maar meestal zijn de zaden veel langer houdbaar. Hieronder een overzicht van de houdbaarheid van verschillende zaden:
- Andijvie: tot 5 jaar
- Aubergine: tot 4 jaar
- Asperges: tot 3 jaar
- Bonen: 3 tot 5 jaar
- Bloemkool en boerenkool: tot 4 jaar
- Broccoli: tot 3 jaar
- Chinese kool: tot 4 jaar
- Courgette: 2 tot 4 jaar
- Erwten: tot 3 jaar
- Komkommers: tot 10 jaar
- Knolselderij: tot 5 jaar
- Meloenen: tot 10 jaar
- Paprika: tot 3 jaar
- Pastinaak: tot 1 jaar
- Pepers: tot 3 jaar
- Peterselie: tot 2 jaar
- Pompoen: 2 tot 4 jaar
- Prei: tot 3 jaar
- Radijs: tot 5 jaar
- Rode bieten: 3 tot 7 jaar
- Selderij: tot 4 jaar
- Sla: 2 tot 5 jaar
- Snijbiet: 3 tot 7 jaar
- Spinazie: tot 4 jaar
- Spruitkool: tot 4 jaar
- Suikermais: tot 2 jaar
- Tomaten: tot 4 jaar
- Uien: tot 3 jaar
- Venkel: tot 4 jaar
- Wortelen: tot 3 jaar
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks