Een moestuin starten is hartstikke leuk. Ik kijk ieder jaar uit naar het uitwerken van mijn moestuinplan, maar een moestuin beginnen vanaf het begin is natuurlijk meer werk. Ga jij een moestuin beginnen en ben je benieuwd naar de beste tips voor beginners? Lees dan deze blog.
Een moestuin beginnen
Stap 1: Kies de plek voor de moestuin
Een moestuin maak je het best in een zonnig stukje tuin, het liefst uit de wind en de schaduw. Ik heb mijn moestuin zelf op het westen, vooral omdat het in de zomer gewoon erg warm kan worden en mijn moestuinbakken anders teveel water nodig hebben. De meeste groenten hebben echter sowieso wel een moestuin op het zuiden of westen nodig. Probeer zoveel mogelijk het noorden en oosten te ontwijken en als het niet anders kan, pas dan je gewassen hierop aan.
Vervolgens deel je je moestuin in op hetgeen wat je het snelst oogst. Zo heb ik mijn kruiden dichtbij huis, omdat ik dat elke dag pluk. Mijn fruittuin staat ergens achteraan, want dat pluk ik alleen in de zomer. Mijn groenten die staan daar vervolgens weer tussenin.
Stap 2: Begin niet te groot
De meeste moestuinierders willen meteen heel groot beginnen, maar hebben daar meestal niet de tijd meteen voor. Het is handiger om eerst wat kleiner te beginnen en bijvoorbeeld een deel van jouw land in te zaaien met bloemen voor insecten. Ik gebruik hiervoor meestal het Tübingermengsel.
Stap 3: Verbeter je grond
De eerste stap om een moestuin te beginnen, is toch wel het verbeteren van je grond. Het is belangrijk om een goede, losse grond te hebben waarin je makkelijk kan zaaien en planten. De beste manier om je moestuin te beginnen is door middel van de no-dig methode. Je plaatst eerst karton (zonder inkt) op je grond, waarna je daarna goede compost plaatst. Deze wormenmest kan je goed als compost gebruiken.
Stap 4: Deel jouw moestuin in
Een moestuin kan je het beste ontwerpen in vakken. Bekijk eens mijn moestuinplan voor inspiratie. Nu maak ik zelf gebruik van moestuinbakken, waardoor mijn moestuin al ingedeeld is in vakken, maar zelfs als je geen moestuinbakken gebruikt dan is het handig om gebruik te maken van vakken. Je kan bijvoorbeeld je vakken gescheiden houden door smalle paadjes van bijvoorbeeld bakstenen of klinkers. Of gebruik bijvoorbeeld houten planken. Nog leuker is natuurlijk borders te maken van verschillende bloemen, maar dat kost naar mijn mening teveel tijd en in de winter ben je dan vervolgens je vakken kwijt.
Stap 5: Combinatieteelt
Combinatieteelt is erg belangrijk om te gebruiken. Een goede vuistregel is ten eerste om niet te grote hoeveelheden van één soort meteen te zaaien. Later kan je er altijd achter komen welke groenten je het liefst zaait, maar voor nu is het vooral interessant om lekker veel verschillende soorten te zaaien. Belangrijk om te weten is dat niet alle groenten bij elkaar gezaaid kunnen worden en je kan daarom het beste gebruik maken van combinatieteelt. Dit zijn bijvoorbeeld combinaties die aan te raden zijn:
- Courgette bij sla of ui
- Knoflook bij aardbeien
- Komkommer bij sla of ui
- Snijbiet bij radijs
- Tomaat bij basilicum
Op zoek naar een volledige lijst voor combinatieteelt? Lees dan mijn blog over combinatieteelt. Mijn zaden koop ik altijd hier. Ze hebben een groot assortiment aan biologische zaden.
Stap 6: Start met het zaaien of planten
Wanneer je zeker weet dat je een moestuin wil starten, kan je gaan beginnen met zaaien en planten! Het is makkelijker om biologische planten te kopen in het tuincentrum, maar ook zaaien is erg leuk. Als je wil gaan zaaien, bedenk dan wel dat je niet het hele jaar rond kan gaan zaaien. Ik heb voor elke maand blogs geschreven wanneer je wat kan zaaien en planten. Ook is een fysieke zaaikalender erg aan te raden.
Dit zijn een aantal zaai tips:
- Maak de grond voor het zaaien los en onrkuidvrij
- Zaai niet teveel en niet te dicht op elkaar
- Volg de zaaiperiode, alhoewel je rustig een week kan afwijken.
- Let op de diepte van je zaden. Sla zaai je bijvoorbeeld heel ondiep, terwijl je courgette wat dieper zaai.
- Begin sommige zaden binnen zoals tomaten, courgette, komkommer en paprika.
Stap 7: Onderhoud de moestuin
Het is belangrijk om je moestuin daarnaast goed te onderhouden. Voeg regelmatig voeding toe (ik gebruik deze van Pokon) en houd daarnaast je moestuin onkruidvrij. Tussen de rijtjes haal je altijd je onkruid weg en doe dit dan ook regelmatig, dan gaat het makkelijk.
Zorg er daarnaast voor dat je in de droge periodes vaak water geeft. Daarnaast ligt dit heel erg aan je grondsoort. Op zandgrond geef je vaker water dan op kleigrond. Geef het liefst water uit een regenton.
Stap 8: Oogsten maar!
Het moment waar je op het gewacht.. Je kan gaan oogsten! Het ligt erg van het gewas af wanneer je kan gaan oogsten. Sla oogst je bijvoorbeeld vrij snel, terwijl je courgettes of komkommer vaak pas kan oogsten in juli. Oogst daarnaast ook regelmatig, want bij de meeste planten geldt: hoe meer je oogst, hoe meer ze geven.
Stap 9: Maak je moestuin klaar voor de winter
In de winter kan je uiteraard niet alles zaaien, maar er zijn toch nog heel veel planten die je wel kan zaaien, zoals heerlijke wintergroenten. Maak de rest van je moestuin klaar door een mulchlaagje toe te voegen. Hierdoor bescherm je de grond tegen onkruid, uitdroging, afkoeling, erosie en dichtslibben.
Ga jij dit jaar een moestuin beginnen en hoe ga je dat doen?
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks