Tijm planten: Alles wat je hierover moet weten

Tijm is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. Het heeft een delicate, bloemige smaak en aroma en kan worden gebruikt om allerlei gerechten op smaak te brengen. Tijm komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en is een lid van de...

Pluksla in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Pluksla is een populaire groente in de moestuin. Het is een type sla dat je kunt plukken, in plaats van de hele plant te oogsten. Je plukt de sla uit de groenteplant wanneer deze rijp is. Pluksla is een makkelijke groente om te kweken en is er in verschillende...

Moestuin in de winter? Kweek met een kweektent!

Voor mensen met groene vingers die ook in de koude wintermaanden groenten willen kweken, kan investeren in een kweektent een uitstekende keuze zijn. Hoewel het binnenshuis kweken van groenten een beetje experimenteren en inspanning kan vergen, kunnen enkele eenvoudige...
Een moestuin vol pepers: Moestuin inspiratie

Geschreven door Celine

september 5, 2022

Elke week laat ik jullie weer een nieuwe moestuin zien. Dit keer de moestuin van Sonja. Sonja heeft een prachtige moestuin en is vooral gek op pepers. Dat kan je ook wel zien, want in haar eerste jaar begon ze al met 80 soorten pepers! Ben jij ook zo benieuwd naar deze moestuin vol pepers? Lees dan deze blog!

Sonja haar ouders hadden al een volkstuin en daar had ze een klein stukje waar ze mocht zaaien. Later kregen ze een ander huis waar een grote tuin bij zat en ook deze werd omgetoverd tot een grote moestuin met een kas. Sonja hielp vooral mee met klusjes, maar was niet heel geïntegreerd. Zo’n 15 jaar geleden kreeg ze haar eigen flatje met balkon. Deze stond al helemaal vol met planten, zoals aardbeien, kruiden en nog wat probeersels. Sinds 2010 woont ze in een huis met een tuin. De tuin was helemaal niets meegedaan, maar beetje bij beetje kreeg dit meer vorm, waarbij ze direct vanaf het begin al een deel moestuin werd. Ze begon toen ook met het kweken van pepers en in haar eerste jaar waren dat gelijk 80 soorten. Steeds kwam er meer bij en er was steeds minder plek, maar wel meer enthousiasme.

een moestuin vol pepers
een moestuin vol pepers

Tot vorig jaar had Sonja alleen een stadstuin. De achtertuin is 10 meter diep, maar daar zit ook een terras, schuurtje, een vijver, de containers en een pad. De rest is dus allemaal voor de (eetbare) planten. Gelukkig heeft ze een schutting op het zuiden, dus die zit helemaal vol met klimmers en bakken. Op ieder hoekje staan verder nog potten. De voortuin is ongeveer zeven meter diep en daar heeft ze wat minder eetbare planten, maar deze voortuin staat wel vol met kruiden en een grote vijgenboom.

Lees tip: Kleine moestuin met veel opbrengst: Moestuin inspiratie

Een moestuin vol pepers

moestuin vol pepers
moestuin vol pepers

Sonja’s favoriete groenten om te verbouwen zijn tomaten en pepers. Vooral omdat er zoveel mooie verschillende soorten zijn die je niet gewoon in de winkel kunt kopen. Met een simpel afdakje lukt het bijna altijd. Sonja is ooit begonnen met een afdakje, wat uiteindelijk een simpele zelfgemaakte kas is geworden. Dit jaar komen er ook echte ramen in in plaats van doorzichtige golfplaten, omdat ze ook haar kozijnen gaat vervangen.

Pepers zijn ook erg veelzijdig, van heel heet tot mild en van klein tot groot in alle kleuren. Het is een plant waarbij je heel vroeg moet beginnen. In februari moet je meestal deze al voorzaaien.

Welke groenten of kruiden zou je afraden?

Sonja zou niet iets specifieks afraden, je moet vooral kweken wat je lekker en leuk vindt. Er mislukt altijd wel wat. Bij Sonja wil broccoli bijvoorbeeld nooit lukken. Het blijven kleine planten die snel doorschieten, maar toch blijft ze het elk jaar proberen. Kies daarnaast ook vooral groenten wat bij je tuin past. Zo heeft ze klimcourgettes geplant in plaats van gewone, vanwege de ruimte.

Lees tip: Moestuin van 200m2: Moestuin inspiratie

Hoe ga je te werk in de moestuin?

Sonja begint meestal ergens in de winter met plannen maken en dan in februari start ze met zaaien van pepers en aubergine. Ze probeert zich in te houden om niet veel te vroeg te zaaien. Ze probeert dan ook de fenologische kalender te volgen. Die kijkt naar wat er in de natuur al bloeit en groeit. Sommige jaren is het bijvoorbeeld koud en nat in het voorjaar en dan kun je beter nog even wachten.

moestuin vol pepers

In het begin had ze vooral klassieke rijtjes, maar ze is nu meer van een polycultuur, een georganiseerde chaos. Ze merkt dat het goed werkt en dit jaar heeft ze dan ook weinig plagen gehad. Het is daarnaast een heel groot verschil met de tuin op het complex, want daar is bijna alles opgegeten door slakken. Thuis heeft ze daar weinig last van. Eigenlijk is alles in balans. Aan het begin schrijft ze dan ook alles op wat ze zaait en het doel is dan om bij te houden wanneer ze oogst en hoeveel. Toch is het meestal te druk en lukt dat niet.

Heb je nog tips voor andere moestuinierders?

  • Kweek vooral groenten die je zelf lekker vindt en experimenteer.
  • Ga zaden ruilen voor leuke nieuwe soorten.
  • Er mislukt ook altijd wat, maar dat zie je niet op sociale media, dus ga niet bij de pakken neer zitten.
  • Ga niet bij ieder beestje of aantasting denken dat je een plaag hebt. Het is de natuur en soms is die wat slimmer. Volgende keer beter.

Wat vind jij van deze gave moestuin vol pepers? Bij mij mislukken pepers altijd, dus ik vind het geweldig om zo’n gave moestuin te zien!

Lees tip: Een moestuin in bakken: Moestuin inspiratie

Wil je ook jouw moestuin laten zien? Stuur dan een mailtje naar contact@moestuinstekjes.nl of stuur een berichtje op Instagram of Facebook!

Hey!

Ik ben Celine en ik ben al een paar jaar gek op moestuinieren. Ik begon heel simpel in een paar potten, maar sinds kort probeer ik steeds efficiënter te werken. Benieuwd naar mijn moestuin avontuur en alle tips en tricks die ik voor jou heb? Volg mij dan op sociale media!

Meer moestuin tips

Populaire blogs
Tijm planten: Alles wat je hierover moet weten

Tijm planten: Alles wat je hierover moet weten

Tijm is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. Het heeft een delicate, bloemige smaak en aroma en kan worden gebruikt om allerlei gerechten op smaak te brengen. Tijm komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en is een lid van de...

Pluksla in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Pluksla in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Pluksla is een populaire groente in de moestuin. Het is een type sla dat je kunt plukken, in plaats van de hele plant te oogsten. Je plukt de sla uit de groenteplant wanneer deze rijp is. Pluksla is een makkelijke groente om te kweken en is er in verschillende...

TuinTuin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

De beste tuinvloeren voor 2023

De beste tuinvloeren voor 2023

In de moestuin is het altijd goed om een goede tuinvloer te hebben. Er zijn dan ook verschillende tuinvloeren die je moestuin een compleet andere stijl kunnen geven. In deze blog vertel ik jou alles over de beste tuinvloeren die geschikt zijn voor...

Tijm planten: Alles wat je hierover moet weten

Tijm planten: Alles wat je hierover moet weten

Tijm is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. Het heeft een delicate, bloemige smaak en aroma en kan worden gebruikt om allerlei gerechten op smaak te brengen. Tijm komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en is een lid van...

Pluksla in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Pluksla in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Pluksla is een populaire groente in de moestuin. Het is een type sla dat je kunt plukken, in plaats van de hele plant te oogsten. Je plukt de sla uit de groenteplant wanneer deze rijp is. Pluksla is een makkelijke groente om te kweken en is er in...