Tijm is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. Het heeft een delicate, bloemige smaak en aroma en kan worden gebruikt om allerlei gerechten op smaak te brengen. Tijm komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en is een lid van de marjoleinfamilie. Deze kruid heeft verschillende soorten, met verschillende smaken. Hieronder worden de verschillende soorten tijm besproken, samen met de teeltwijze, de rassen, het zaaien en planten, de plantafstand, de standplaats en verzorging, de oogst en bewaren en het zelf zaden oogsten.
Verschillende soorten tijm planten
Tijm komt in twee soorten voor, Thymus vulgaris en Thymus pulegioides. De eerste soort is de meest voorkomende en is een kruidachtige plant die 30-60 cm hoog wordt. Deze soort heeft kleine, grijsgroene of roze bloemetjes en een kruidige, licht zoete smaak. De tweede soort is een struikvormige plant die 60-90 cm hoog wordt. Deze soort heeft donkerpaarse of witte bloemetjes en een kruidige, mintachtige smaak. Er zijn verschillende rassen tijm, zoals ‘Golden Lemon’, ‘Silver Posie’ en ‘Citriodorus’.
Lees tip: Knoflook poten: Alles wat je moet weten
Tijm zaaien en planten
Tijm kan worden geplant in de volle grond of in potten of bakken op het balkon of terras. Voor het zaaien is het belangrijk dat de grond vochtig is. Zaai de zaden ongeveer 1 cm diep in de grond en zorg ervoor dat de zaailingen niet uitdrogen. Plant de zaailingen op een afstand van 30 cm. Het is echter vrij moeilijk om tijm te zaaien. Tijm zaad ontkiemt moeilijk en is klein en moeilijk te zaaien. Het is daarom makkelijker om een plant te kopen bij een tuincentrum of online.
Standplaats en verzorging
Tijm kan in de volle grond of in potten of bakken worden geplant. Voor het planten is een zonnige standplaats met een lichte, voedzame grond nodig. Geef de planten regelmatig water, zodat de grond niet uitdroogt. Tijm heeft weinig tot geen voeding nodig. Ik geef tijm meestal een kleine eetlepel koemest of kruiden voeding per jaar.
Oogst en bewaren
Tijm kan worden geoogst wanneer de planten in bloei staan. Snijd de takjes af met een scherpe schaar en hang de takjes in een luchtige, droge ruimte om te drogen. Gedroogde tijm kan in een luchtdichte pot worden bewaard.
0 reacties