Site pictogram Moestuin Stekjes

Van potgrond naar hydrocultuur: Zo doe je dat

Zoals ik al eerder heb gezegd, heeft hydrocultuur een hoop voordelen. Zo heb je een stuk minder rouwvliegjes en hoef je ook nog eens minder water te geven. Hydrocultuur is daarnaast ook nog eens heel goed voor je planten en het maakt het verzorgen van je binnenplanten zoveel makkelijker. Maar natuurlijk is nu de vraag: Hoe zet je dan je planten om van potgrond naar hydrocultuur? Dat zal ik stap voor stap uitleggen.

Van potgrond naar hydrocultuur

Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is een systeem waarbij planten groeien op kleikorrels en voedingsstoffen die je toevoegt. De korrels werken als een spons, waardoor het water omhoog komt en je planten water geeft. Heel makkelijk dus, want je hoeft zo veel minder te letten op het geven van water.

Lees tip: Voordelen van hydrocultuur: Wat is het?

1. Het kiezen van een plant

In principe kan elke plant overgezet worden op hydrocultuur, maar sommige planten zijn toch wat makkelijker om te doen. Een Philodendron is bijvoorbeeld een erg makkelijke plant die het goed doet op hydrocultuur en daarnaast zijn jonge planten een stuk makkelijker over te zetten dan oudere planten.

Probeer is een plant over te zetten die nog jong is (en waar je misschien niet heel veel waarde aan hecht) en vervolgens kan je het uitproberen met andere planten. Zo ben ik begonnen met het overzetten van een aantal philodendrons en wacht ik nu met het overzetten van mijn andere planten totdat ik het goed onder de knie heb.

2. Wortels wassen

Dit is de belangrijkste stap die je moet zetten om je planten over te zetten op hydrocultuur. En geloof me, dit is echt flink wat werk. Je moet er namelijk voor zorgen dat je alle aarde van je water afhaalt. Bij sommige planten is dit makkelijker dan andere planten. Bij mijn Dieffenbachia was ik bijvoorbeeld al klaar in 10 minuten, maar met mijn bananenplant ben ik nog steeds bezig en die heb ik momenteel in water staan.

Je wil daarnaast ook zo min mogelijk wortels beschadigen, ga dus voorzichtig te werk. Als eerst begin je met het verwijderen van de aarde van je plant met je handen. Je schud je plant wat en het grootste deel van de aarde zal er dan af komen.

Vervolgens pak je de sproeier uit de tuin (dit werkt het beste), of heel simpel de kraan en probeer je zoveel mogelijk weg te spoelen. Het aarde wat dan nog overblijft moet je heel voorzichtig verwijderen met je vingers. Ik doe dit zelf door wat lauw water in de wasbak te gieten en de plant hier vervolgens in te weken.

Er zal altijd wat aarde achterblijven, want het is echt onmogelijk om echt alle aarde van je wortels af te krijgen. Controleer dus regelmatig de wortels van je planten op rot, door de plant uit de hydrokorrels te halen. Ik vind het daarnaast ook erg fijn om regelmatig mijn hydrokorrels, inclusief plant goed door te spoelen met water. Dan merk je dat er toch nog wat aarde uit de pot zal stromen.

3. Hydrokorrels wassen

Het wassen van de hydrokorrels is gelukkig niet het moeilijkste om te doen. In de zak met hydrokorrels zit veel stof en gruis wat je eerst eraf moet spoelen voordat je het kan gebruiken. Ik gebruik zelf een simpele vergiet en was de hydrokorrels, totdat het water volledig helder is. Daarnaast kan je de hydrokorrels ook koken, maar dit doe ik alleen met hydrokorrels die ik al een keer gebruikt heb voor een andere plant.

4. Je plant in hydrocultuur zetten

Om je plant in hydrocultuur te zetten, heb je heel simpel een plastic binnenpot met gaten nodig. Vervolgens gebruik je ook nog een buitenpot zonder gaten. De plastic binnenpot vul je voor 1/3 met hydrokorrels. Vervolgens zet je de plastic binnenpot in de buitenpot en vul je hem met water, totdat het water de kleikorrels raakt. Haal dan vervolgens de binnenpot uit de buitenpot en zet met een watervaste stift een streep bij het waterpeil. Dit is erg belangrijk om te doen, omdat je wortels niet in het water mogen staan. Je vult namelijk je buitenpot met water tot aan de streep.

5. Oppotten

Vervolgens pot je de plant op, zodat je dat eigenlijk ook zou doen met aarde. Je legt de plant op het 1/3 laagje hydrokorrels en vervolgens strooi je hier hydrokorrels op. Ik schud zelf regelmatig met de pot, zodat de wortels echt goed in de pot komen te zitten. Zo vullen de korrels namelijk elk gaatje op.

6. Water geven

Vervolgens vul je de buitenpot aan de streep met water. De eerste week geef je even geen voeding, omdat je plant daar nog te kwetsbaar voor is. Zorg er ook voor dat je de eerste paar dagen de plant goed doorspoelt, om toch nog de restjes aarde weg te krijgen.

Dus het gaat als volgt:

  1. Vul de plastic pot met gaten voor 1/3 met schone hydrokorrels.
  2. Plaats de plastic pot met gaten in de pot zonder gat en vul vervolgens de pot met water, totdat de lijn van 1/3 wordt geraakt.
  3. Haal de plastic pot weer uit de pot zonder gat en zet een streepje bij de water lijn.
  4. Doe vervolgens de schoongemaakte plant op het 1/3 laagje met hydrokorrels en vul de rest van de plastic pot met schone hydrokorrels.
  5. Plaats de plastic pot met plant in de pot zonder gat.

Na een paar dagen kan het handig zijn om de plastic pot uit de pot zonder gat te halen en de plastic pot inclusief plant en hydrokorrels even af te spoelen. Zo verwijder je de laatste restjes aarde. Ververs ook het water die in de pot zonder gat zit.

Na één week voeg ik het voedingswater toe en ik vervang dit voedingswater om de twee weken. Daarnaast spoel ik de plant ook elke twee weken schoon.

7. Voeding maken

Om voeding te maken, kan je kiezen voor verschillende soorten. Ik maak zelf gebruik van Masterblend Hydroponic voeding. Dit is een soort poeder die je aan je water toevoegt. Je houdt dan de hoeveelheid aan die op de instructies staat. Vervolgens verlaag je de ph van je voedingswater naar ongeveer 5.5 of 6.5. Dit doe je door middel van een PH verlager en een PH meter.

Nog even op een rijtje, dit zijn alle benodigdheden die jij nodig hebt voor hydrocultuur:

Meer weten over deze benodigdheden? Lees dan deze blog.

Zo zet jij dus je planten om van potgrond naar hydrocultuur. Er is echt niet zoveel voor nodig en het biedt zoveel voordelen. Zeker het proberen waard!

Ga jij je planten omzetten van potgrond naar hydrocultuur?

Mobiele versie afsluiten