Hydrocultuur planten zijn planten die je in klei korrels en water zet. Vervolgens werken de kleikorrels als een spons, waardoor je planten eigenlijk automatisch water krijgen. Daar zitten natuurlijk een hoop voordelen aan. Vandaag vertel ik dan ook over de beste planten voor hydrocultuur!
Beste planten voor hydrocultuur
Wat is hydrocultuur en hoe werkt het?
Heel kort is hydrocultuur een systeem die werkt op drie dingen: hydrokorrels, water en voeding. Het is een erg makkelijk systeem die ook nog eens heel goed werkt. Je hebt geen rouwvliegjes, je hoeft minder water te geven en er zijn nog veel meer voordelen aan hydrocultuur. Hieronder zal ik je vertellen wat de beste planten voor hydrocultuur zijn!
1. Philodendron
De philodendron is een plant met (meestal) groene bladeren en is ook nog eens heel makkelijk. Ze helpen daarnaast ook om het binnenklimaat fris en zuurstofrijk te maken. Philodendrons zijn erg makkelijk om van aarde over te zetten op hydrocultuur en dat zijn eigenlijk de planten waarmee ik begonnen ben. Tot nu toe doen al mijn philodendrons het erg goed op hydrocultuur en daarom is het echt een aanrader!
2. Monstera
De Monstera is eigenlijk een philodendron, maar verdient toch een apart kopje. De Monstera is een erg makkelijke plant die in de slaapkamer in de half schaduw of half zon kan staan. De plant zuivert dan ook de lucht en doet het erg goed op hydrocultuur.
3. Dieffenbachia
De Dieffenbachia vind ik zelf ook een erg makkelijke plant. Hij heeft niet veel licht nodig, maar let er wel op dat de plant makkelijk kan verbranden in direct zonlicht. De plant heeft daarnaast veel water nodig, waardoor hydrocultuur dus perfect is voor deze plant.
Lees tip: Van potgrond naar hydrocultuur: Zo doe je dat
4. Sanseveria
Een Sanseveria is in het algemeen een erg makkelijke plant. Hij kan in het licht en donker staan en hij ziet er gewoon erg mooi uit. Direct zonlicht moet wel vermeden worden, omdat het blad snel kan verbranden.
5. Strelitzia
Deze kamerplant is ook een luchtzuiverende plant en doet het goed voor een raam op het westen. Deze plant heeft dan ook veel water nodig en zal het zeker goed doen op hydrocultuur.
6. Yucca
De Yucca is natuurlijk een hartstikke bekende kamerplant en kan daarom ook erg goed op hydrocultuur. Een yucca kan daarentegen wel heel erg groot zijn, wat betekent dat je ook veel voedingswater moet geven, zodat de plant ook genoeg voeding krijgt. Dit is een van de redenen waarom mijn yucca nog niet op hydrocultuur staat. Maar misschien gebeurt dit wel van de zomer!
Lees tip: Voordelen van hydrocultuur: Wat is het?
7. Croton Petra
Deze plant heb ik momenteel nog op aarde staan, maar doet het ook heel goed op hydrocultuur.
Tip: Bij het tuincentrum verkopen ze vaak verschillende kleine planten met een klein wortel stelsel voor ongeveer 3.50 voor 3 planten. Deze zijn uiteraard heel makkelijk over te zetten op hydrocultuur, omdat je niet heel veel aarde hoeft te verwijderen.
8. Spathiphyllum (lepelplant)
De lepelplant heeft flink wat water nodig en deze hangt daarom ook regelmatig slap, omdat ik hem nog in aarde heb staan. Doordat hij flink wat water nodig heeft, is het de perfecte plant om te gebruiken voor hydrocultuur. Dit is dan ook de plant die ik binnenkort ga overzetten op hydrocultuur, omdat het een goede oplossing zal bieden en de plant er een stuk mooier bij zal staan.
Nog even op een rijtje, dit zijn alle benodigdheden die jij nodig hebt voor hydrocultuur:
Meer weten over deze benodigdheden? Lees dan deze blog.
Welke planten heb jij al op hydrocultuur gezet?
Hallo heb verschillende planten op
hydro,bevalt mij erg goed spathifilium: vetplant komen er nog meer
op Hydro,ook de yucca komt aan de beurt
Super goed om te horen!