Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten over deze...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je eigen moestuin,...

Aaltjes tegen slakken: werkt het?

Slakken, slakken en nog meer slakken.. Ondertussen heeft iedereen met een moestuin er last van. Er is dit jaar een werkelijke slakkenexplosie! Daarom testte ik een oplossing tegen slakken, namelijk het gebruik van aaltjes tegen slakken. Benieuwd of het voor mij heeft...
Rabarber in de moestuin: Zaaien, verzorgen & oogsten

Geschreven door Celine

juli 29, 2023

Als je denkt aan typische Nederlandse en Belgische seizoensgerechten, dan is rabarber ongetwijfeld één van de eerste ingrediënten die bij je opkomt. Deze bijzonder smakelijke plant met zijn kenmerkende zure smaak is niet alleen veelzijdig in de keuken, maar ook makkelijk te kweken in je eigen moestuin. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of je groene vingers pas net begint te ontwikkelen; een eigen rabarberplant is een verrijking voor iedere moestuin. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over rabarber in de moestuin: van de eigenschappen van de plant tot de juiste teeltwijzen, zaaien en planten, de ideale standplaats en verzorging, en natuurlijk het oogsten en bewaren van de heerlijke stelen.

Alles over de rabarber in de moestuin

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een meerjarige, winterharde plant die behoort tot de familie van de Polygonaceae. De plant staat bekend om zijn lange, stevige bladstelen met een karakteristieke zure smaak. Deze stelen zijn eetbaar en worden vooral gebruikt in zoete gerechten zoals compote, jam en taart, maar ook in hartige gerechten.

Er zijn verschillende rassen rabarber verkrijgbaar, met elk hun eigen smaak, kleur en oogsttijd. Enkele populaire rassen zijn ‘rambozenrood’, ‘Holsteiner Bloed’, ‘Gladstone’ en ‘Red Champagne’. Het is de moeite waard om verschillende rassen uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij jouw smaak en tuinomstandigheden passen.

Lees tip: Moestuin benodigdheden van de Action

Teeltwijzen en rassen

Rabarber kan op verschillende manieren worden geteeld: vanuit zaad, door het planten van een wortelstok of door het scheuren van een bestaande plant. Het kweken van rabarber uit zaad kan wat meer tijd in beslag nemen, omdat het enkele jaren kan duren voordat de plant volgroeid is en klaar voor de oogst. Het planten van een wortelstok of het scheuren van een plant is sneller en zorgt voor een betere garantie op een succesvolle oogst.

Zaaien en planten van rabarber in de moestuin

rabarber in de moestuin

Als je ervoor kiest om rabarber uit zaad te kweken, dan kun je de zaadjes het beste binnen voorzaaien tussen januari en maart. Pla de zaailingen vervolgens vanaf april uit in de volle grond, op een onderlinge afstand van ongeveer 1 meter. Kies bij voorkeur een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin en zorg voor een vruchtbare, goed doorlatende bodem.

Bij het planten van een wortelstok of het scheuren van een bestaande plant, doe je dit het beste in het najaar of vroege voorjaar. Plaats de wortelstokken op een diepte van ongeveer 10 centimeter en houd ook hier een afstand vaneveer 1 meter aan tussen de planten. Vergeet niet om voor het planten de grond goed los te maken en te verrijken met compost of organische mest.

Plantafstand

Rabarber heeft doorgaans een groeiperiode van ongeveer twee jaar nodig voordat hij klaar is voor de oogst. Je plant rabarber uit op ongeveer 100cm van elkaar en het beste plant je rabarber nog net voor de winter, zodat hij nog goed kan wortelen.

Standplaats en verzorging

Rabarber gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin, waar het beschermd is tegen felle wind. heeft een voorkeur voor een vruchtbare, goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat grond niet te nat wordt, want dit kan leiden tot wortelrot. Rabarber heeft ook voldoende voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Geef de planten in het voorjaar een flinke dosis compost of organische mest en herhaal dit na de oogst in het najaar.

Een goede verzorging van je rabarberplant is essentieel voor een succesvolle oogst. Zorg ervoor dat onkruid rondom de plant wordt verwijderd, zodat de rabarber voldoende ruimte heeft om te groeien. Controleer de planten regelmatig op plagen en ziektes, zoals slakken en schimmels, en neem indien nodig preventieve maatregelen. Bescherm jonge planten tegen vorst door ze af te dekken met een mulchlaag of een tuinvlies. Ik gebruik graag moestuin mest van Pokon en wormen compost als bemesting.

Oogst en bewaren van rabarber in de moestuin

De oogstperiode van rabarber loopt van mei tot juni, afhankelijk van het ras en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om niet te vroeg te oogsten, om de plant voldoende tijd te geven zich te ontwikkelen en energie op te slaan voor het volgende seizoen. Om te oogsten, trek je voorzichtig de stelen van de plant, draai ze een kwartslag en trek ze vervolgens van de kroon af. Oogst nooit meer dan een derde van de stelen van een plant tegelijk, om ervoor te zorgen dat de plant genoeg energie behoudt om te blijven groeien.

rabarber in de moestuin

Na het oogsten kun je de rabarberstelen meteen verwerken in gerechten, maar je kunt ze ook enkele dagen bewaren in de koelkast. Wikkel de stelen in een vochtige theedoek en leg ze in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze ongeveer een week vers. Als je de stelen langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Snijd de rabarberstelen in stukken en blancheer ze kort voordat je ze in een luchtdichte zak of bakje in de vriezer plaatst. Op deze manier blijven de stelen enkele maanden houdbaar.

Zelf zaden oogsten

Ik raad het zelf aan altijd een rabarber stek te kopen in het tuincentrum of om deze te vermeerderen van iemand die het al in de tuin heeft staan. Rabarber opkweken van zaden is namelijk veel werk. Hier koop je bijvoorbeeld een rabarber stek.

Als je er toch voor kiest om je eigen rabarberzaden te oogsten, dan is het belangrijk om te weten dat niet alle rassen even geschikt zijn voor zaadproductie. Sommige rassen zijn namelijk steriel en zullen geen zaden produceren. Daarnaast is het verstandig om te onthouden dat de nakomelingen van je rabarberplant niet altijd identiek zullen zijn aan de ouderplant, vanwege kruisbestuiving.

Om zaden te oogsten, laat je een aantal van de bloemstengels van je rabarberplant doorgroeien en bloeien. Wacht tot de bloemen verwelken en de zaaddozen zich ontwikkelen. Zodra deze zaaddozen bruin en droog zijn, kun je ze voorzichtig van de plant knippen en de zaden eruit schudden. Bewaar de zaden op een koele, dro en donkere plek in een luchtdichte verpakking, zoals een envelop of glazen potje. Zo blijven ze tot ongeveer twee jaar kiemkrachtig.

Samenvatting

Rabarber is een heerlijke en veelzijdige plant die een aanwinst is voor elke moestuin. Door de juiste teeltwijze, zaai- en planttijd, standplaats en verzorging te kiezen, zorg je voor een succesvolle oogst van deze smaakvolle plant. Vergeet niet om de rabarber op tijd te oogsten en op de juiste manier te bewaren, zodat je optimaal kunt genieten van de zure smaak in zowel zoete als hartige gerechten. En als je zin hebt om te experimenteren, kun je zelfs je eigen rabarberzaden oogsten en zo nieuwe planten kweken voor het volgende seizoen.

Heb jij al rabarber in de moestuin?

Hey!

Ik ben Celine en ik ben al een paar jaar gek op moestuinieren. Ik begon heel simpel in een paar potten, maar sinds kort probeer ik steeds efficiënter te werken. Benieuwd naar mijn moestuin avontuur en alle tips en tricks die ik voor jou heb? Volg mij dan op sociale media!

Meer moestuin tips

Populaire blogs
Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten over deze...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je eigen moestuin,...

TuinTuin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Rode biet in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Rode biet in de moestuin: Van zaaien tot oogsten

Rode bieten zijn niet alleen kleurrijk en smaakvol, maar ook buitengewoon voedzaam. Deze veelzijdige groente is gemakkelijk te telen in je moestuin en biedt talloze culinaire mogelijkheden. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze...

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

Augurk in de moestuin: Alles wat je moet weten

In deze blog zal ik je alles vertellen over augurk in de moestuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, augurken zijn een geweldige toevoeging aan elke moestuin. In deze blogpost zal ik je alles vertellen wat je moet weten...

De lekkerste kolen voor in de moestuin

De lekkerste kolen voor in de moestuin

Vooral in de winter vind ik het heerlijk om mijn eigen kolen te telen. Kolen zijn niet alleen veelzijdig en voedzaam, maar ook relatief gemakkelijk te kweken. In deze blog neem ik je mee door enkele van de lekkerste kolen die je kunt telen in je...