De No Dig methode is een methode ontwikkelt door Charles Dowding en heel simpel betekent dit tuinieren zonder de bodem om te spitten. Naast dat het heel goed is voor het bodemleven en je grond, scheelt het ook nog eens veel werk en lichamelijke arbeid. Lees hier meer over de no dig methode!
No dig methode
Waarom moet je niet je tuin omspitten?
Zoals ik al zei bespaart het niet-spitten je veel tijd en levert het een grotere oogst op. Wat voor mij vooral belangrijk is, is dat het beter is voor het bodemleven en het koolstof vasthoudt in de grond. Doordat je niet spit, bevordert dit het bodemleven en hierdoor krijgt je bodem een luchtigere structuur. Daarnaast maakt spitten de grond een stuk droger, het tast de bodemstructuur en wormen en schimmels krijgen niet de kans op verder te leven.
Mocht je spitten en je afvragen waarom onkruid sneller opkomt, dat komt ook door het spitten. Meestal spitten mensen om juist het onkruid tegen te houden, maar dat werkt eigenlijk juist andersom.. Het zorgt juist voor meer onkruid.
Doordat je niet spit, wordt de toplaag van de bodem donkerder en kruimeliger, maar wel goed samenhangend. De schimmels en bacteriën kunnen zich dan ook goed in de bodem ontwikkelen, waardoor de wortels van je planten makkelijk het voedsel en de vocht kunnen vinden.
Lees tip: Combinatieteelt: Lijst met goede en slechte buren
Hoe begin je met de no dig methode?
- Sommige planten moet je toch met een spade of schep verwijderen. Dit doet Charles Dowding ook en dan vooral voor hardnekkig onkruid, zoals bramen. Dikkere wortels moet je dan ook echt zelf verwijderen, want die groeien echt overal doorheen. Dunne wortels mag je wel laten zitten, want die sterven af (en voegen vervolgens wat organische materiaal toe aan de bodem).
- Heb je vervolgens nog steeds veel (licht) onkruid of gras? Dan breng je een laag (niet geverfde!) karton aan, zodat het onkruid geen licht meer krijgt.
- Vervolgens breng je bovenop deze karton laag ongeveer 15cm aan compost aan. De compost geeft veel voeding aan de bodem af en zorgt er daarnaast voor dat het onkruid geen licht meer krijgt. In de compost kan je ook meteen al planten plaatsen en deze kunnen daar goed in groeien. Wat ik zelf doe voor mijn verhoogde bedden is eerst het aanbrengen van een goede laag mulch/compost en deze mix ik dan met aarde. Mijn bedden worden dan ook 40cm hoog, dus de rest kan je gerust aanvullen met aarde. Ik gebruik zelf deze wormen compost.
- Mocht je geen dikkere laag compost aan kunnen brengen, dan kan je het beste de compost laag van een paar centimeter afdekken met karton. Dit karton vergaat dan ongeveer na 2 tot 3 maanden en dan zal het meeste eenjarige onkruid wel dood zijn. Helaas vergaat het meerjarige onkruid pas na een jaar, maar ondertussen kan je dan wel al planten natuurlijk.
- Nadat je je grond (dus zonder spitten!) klaar hebt gemaakt kan je je planten zaaien of direct planten. Vervolgens breng je jaarlijks een laag van 2.5 tot 5 centimeter compost aan. Dit doe ik zelf meestal in de herfst rond oktober, omdat dan de meeste planten wel klaar zijn met groeien en ze plaats moeten maken voor de wintergewassen of groenbemesters.
- Het onkruid wat toch door de mulchlaag komt kan je heel simpel met de hand uit de grond trekken.
Lees tip: Het bodemleven: Dit is waarom het zo belangrijk is
Een goede tip vind ik om het boek van Charles Dowding te lezen. Hij legt hier uit hoe de no dig methode precies werkt en zo kan je dus precies zien wat hij doet.
YES! Heel erg bedankt voor deze uitleg, ik ga aan de slag!
Fijn om te horen!