Het bodemleven is hartstikke belangrijk in jouw tuin. Het zorgt voor de juiste voedingsstoffen, gaat planten ziekten tegen en zorgt voor een rullere bodem. In dit artikel zal ik jou vertellen waarom het zo belangrijk is en hoe je het kan verbeteren!
Het bodemleven is echt hartstikke belangrijk. Het bestaat namelijk uit allerlei planten en diertjes. Sommige kan je niet met het blote oog zien, maar dat betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Dit zijn een aantal belangrijke organismen in je bodem:
- Protozoa: Dit zijn eencellige micro-organismen die de bacteriën eten. Het afbreken van het organische materiaal neemt bacteriën mee van de vrijgekomen voedingsstoffen. Dit komt niet 100% beschikbaar voor de planten, maar de protozoa eten de bacteriën op waardoor de voedingsstoffen uiteindelijk toch vrijkomen in de bodem.
- Microflora zoals bacteriën en schimmels: Deze breken bladeren en ander organisch materiaal in de grond af en zetten deze vervolgens om in bruikbare voedingsstoffen voor de planten.
- Nematoden (aaltjes): Dit zijn eencellige diertjes die helpen het plantaardig materiaal om te zetten in stikstof en daarnaast weren ze ook plantenziekten. De aaltjes zijn ook wel bekend voor het weren van rouwvliegjes.
Dit bodemleven kan jij met het blote oog waarnemen:
- Bodemmijten: De bodemmijten leven in de bovenlaag en verbeteren de bodemstructuur door organisch materiaal af te breken en om te zetten in voedingsstoffen. Ze jagen daarnaast op aaltjes en springstaarten.
- Springstaarten: Dit is een zespotig insect van een paar millimeters groot. Ze leven in de bovenste laag van de bodem en voeden zich met rottend organisch materiaal en verschillende schimmels. Daarnaast helpen ze om bladafval te verwerken tot compost.
- Regenwormen: Dit is toch wel het meest bekende bodemleven en als je grond goed is, dan kom je deze vaak tegen. Er zijn twee verschillende groepen van regenwormen: pendelaars die verticale gangen graven en de rode wormen die in het strooisellaag leven. De regenwormen zorgen voor het meeste humus en zijn dan ook heel goed voor de bodem.
- Andere insecten: Er zijn daarnaast nog heel veel andere insecten die in de bodem leven. Wat dacht je van pissebedden, duizendpoten, kevers, spinnen en slakken. Zelfs slakken zijn belangrijk voor het bodemleven, maar liever heb ik ze toch niet in de tuin. Slakken ruimen eigenlijk dood organisch materiaal op, maar toch zie ik ze vaak aan mijn plantjes snoepen.
Lees tip: Combinatieteelt: Lijst met goede en slechte buren
Waarom het bodemleven zo belangrijk is
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het bodemleven erg belangrijk. De bodem werkt als het ware als een proces dat continu doorgaat: het omzetten van het organisch materiaal in voedingsstoffen. Het bodemleven zorgt voor het omzetten van dit materiaal en zonder het bodemleven heb je geen gezonde bodem. Ze vormen samen namelijk een voedselweb waarbij het gaat om eten en gegeten worden. Bacteriën zetten de afbreekbare organische stoffen om die het makkelijkst zijn. Daarna kunnen de schimmels beginnen, die helpen aan het afbreken van de vezels. Als laatste kunnen de nematoden, springstaartjes en wormen aan het werk, deze zorgen ervoor dat de laatste organische stoffen worden omgezet. Het bodemleven zorgt er dus voor dat jouw planten er gezond uit blijven zijn.
Lees tip: Lijst met koudekiemers: In de winter zaaien
Het bodemleven zorgt niet alleen voor voedingsstoffen, maar ook dat de grond lekker los en rul blijft. Het bodemleven graaft namelijk gangen en hierdoor blijft de grond los en rul waardoor de planten gemakkelijk kunnen wortelen. Ook draagt het bodemleven bij aan de opbouw van de humuslagen. Humus zorgt ervoor dat het vocht goed vastgehouden kan worden, zodat je uiteindelijk ook minder water hoeft te geven. Naast het vasthouden van vocht, zorgt humus ook voor het vasthouden van de voedingsstoffen. Als je geen humus in je grond hebt, dan zullen de voedingsstoffen snel weer wegspoelen naar de diepere grondlagen waar je planten niet bij kunnen.
Hoe stimuleer je het?
Al eerder schreef ik over het gebruik van bladmulch voor de bodem en dit is één van de manieren om het bodemleven in je tuin te onderhouden. Daarnaast kan je deze tips gebruiken om het bodemleven verder te stimuleren:
- Verspreid compost, blad en ander plantaardig materiaal over de grond. Laat het afgevallen blad lekker liggen in je border, want dit zorgt gigantisch voor het stimuleren van je bodemleven. Bij mij op de straatstenen ligt meestal veel blad en deze raap ik op om vervolgens in mijn borders te gooien.
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Je verontreinigt hiermee de grond en daarnaast werk je het bodemleven hier juist mee tegen.
- Gebruik geen kunstmest, want dit is schadelijk voor het bodemleven. Je kan beter gebruik maken van een organische tuinmest of gebruik een groenbemester.
- Spit niet! Ik zie zoveel mensen voorbij komen die de hele grond blijven omspitten. Laat de grond lekker zoals het is en spit vooral niet. Als je de grond spit, dan vernietig je namelijk het bovenste bodemleven en het maakt je bodem ook nog eens zuurstofarm. Naast het vernietigen van het bovenste bodemleven, zorg je er ook voor dat de diepere organismn veel te veel zuurstof krijgen, waardoor deze ook dood kunnen gaan. Ik doe zelf niks met de bodem en ik breng alleen een dikke laag bladmulch aan. Mocht je toch iets met de bodem willen doen, dan kan je beter woelen dan spitten.
Wat doe jij al aan het verbeteren van het bodemleven in jouw tuin?
Wil je op de hoogte blijven van interessante moestuin tips? Volg mij dan op Facebook op Instagram!
mooi