Een paar jaar heb ik mijn moestuin vooral gehouden in verschillende grote potten. Dat ging op zich prima, maar ik wilde toch betere resultaten behalen. Ik besloot daarom zes verschillende moestuinbakken te maken. Na wat googlen kwam ik erachter dat de meeste moestuinbakken vrij prijzig zijn. Via Facebook kwam ik dan ook op het idee van palletranden. Deze kan je voor een tientje per stuk kopen en zo moestuinbakken van palletranden maken.
Ik heb in totaal 12 palletranden gekocht, waarvan ik zes bakken heb gemaakt van 120x100x40. Doordat de bakken 40cm hoog zijn, hoef je een stuk minder te bukken wat natuurlijk erg fijn is. Hieronder zal ik beschrijven hoe ik precies de bakken heb gemaakt:
Moestuinbakken van palletranden
Behandelen met lijnolie
De palletranden die je koopt zijn onbehandeld en om ze toch wat langer mee te laten gaan is het belangrijk om ze te behandelen met lijnolie. Ook behandel je de binnenkant van de bakken. De lijnolie is niet schadelijk voor de groenten die je er vervolgens in gaat verbouwen. Ik heb ongeveer 4 lagen lijnolie (met tussentijds drogen) aangebracht en hopelijk gaan ze hierdoor langer mee.
De palletranden voor je moestuinbakken plaatsen
De palletranden plaats je vervolgens op een stuk grond. Handig is als je de bakken waterpas maakt en er een tegeltje of stuk houdt onder plaatst, zodat de bakken minder snel zullen verzakken.
De palletranden met dekzeil bekleden
Om vervolgens je bakken toch iets te beschermen, bekleed je de binnenkant met een dekzeil. Dit dekzeil houdt water en vocht voor een groot deel tegen. Veel mensen zeggen dat je het beste de binnenkant kan bekleden met worteldoek, maar dit laat natuurlijk gewoon het water door.
Zorg er uiteraard wel voor dat de onderkant niet bekleed is met dekzeil, dus alleen de zijkanten. Kies je ervoor om de onderkant ook dicht te maken met bijvoorbeeld een pallet, kies dan wel voor worteldoek, want het water moet natuurlijk nog kunnen weglopen.
Het dekzeil kan je met nietjes vastmaken.
De bak vullen
Wanneer je vervolgens de bak heb bekleed met dekzeil of eventueel worteldoek, moet je de bak ook nog eens vullen. Dit is natuurlijk wel een heel klusje. De bodem van de bak heb ik eerst gevuld met takken, zodat er alvast wat organische stoffen de bodem in kunnen trekken.
Daarnaast hadden wij nog flink wat aarde met zand liggen en dat is er vervolgens in gegaan. De rest is daarna gevuld met (niet bemeste) tuinaarde. Deze tuinaarde ga ik vervolgens nog verbeteren door middel van veel mulchen met bladeren, compost en biologische moestuin voeding.
Koop hier bijvoorbeeld voordelig jouw moestuingrond.
Voordeel van verhoogde moestuinbakken
Er zijn eigenlijk heel veel voordelen aan deze verhoogde moestuinbakken. Ten eerste hoef je natuurlijk een stuk minder te bukken, wat weer je rug scheelt.
Daarnaast kan je de methode toepassen van no-dig, omdat je nu, als het goed is, een stuk minder over de bakken loopt en de aarde dus lekker los blijft.
Ook kan je door middel van de moestuinbakken de grond die eronder ligt een stuk verbeteren. Heb je bijvoorbeeld alleen maar zandgrond, dan kan je die natuurlijk verbeteren met de aarde die je erop stort.
Hoi.
Waar heb je de palletrandrn zo goedkoop gekocht?
Als je naar palletranden zoekt, dan vind je ze meestal voor zo’n prijs. Deze komen uit Almere!
Deze ga ik zeker uit proberen, ziet er heel netjes en stevig uit! Alleen het vervoer is nog even een dingetje 🙂
Hoe gaat het nu drie jaar later met je bakken?
Bij mij staan ze er nog geweldig bij! Eigenlijk geen verschil met drie jaar geleden, behalve dat beetje aarde wat soms op het hout zit 😉
Hallo,
Is het verstandig om de planken nog te behandelen met beits of iets dergelijks? Of is dit niet aan te raden vanwege de groenten?
Ik heb ze behandeld met lijnolie! Staat ook in het artikel 🙂 Stuur me gerust een berichtje op Instagram of Facebook als je meer vragen hebt!
Hallo, ik ben benieuwd, nu 2 jaar later, wat de status is van de moestuinbak van palet randen. Kun je misschien een foto maken? En, wat zijn je ervaringen tot nu toe met de bakken?
Hoi Gabrielle,
Ze zien er nog heel goed uit! Ik heb helaas geen foto voor je, omdat ik momenteel in het buitenland zit.. Maar er is niks verrot of zacht.
Hoi Celine
Al terug? Ik ben ook erg benieuwd naar hoe het er nu uitziet. Vergrijzen ze?
Hoi Bart,
Ik zit hier nog wel even, haha! Maar ik vraag even aan familie of ze een foto voor je kunnen maken! Stuur mij even een berichtje op Instagram (www.instagram.com/moestuinstekjes) of Facebook (www.facebook.com/moestuinstekjes.nl), want ik kan hierop geen foto sturen 🙂
Hoi Celine,
Heb je per palletbak verschillende groenten gekweekt of heb je per groenten soort 1 palletbak gebruikt? En als je meerdere groenten hebt gekweekt in 1 palletbak heb je dan ook gebruik gemaakt van een raster?
Groetjes,
Esli
Hoi Esli,
Je kan gerust meerdere groenten per palletbak kweken, zo gaat het er in de natuur ook aan toe! Ik gebruik dus ook geen raster 🙂
Hoi Celine,
Welke lijnzaadolie heb je gebruikt en hoeveel liter had je nodig voor 6 bakken?
Van de Praxis! Zie linkje in het artikel 🙂
Beste Celine,
Bedankt voor het delen van dit artikel! Ik ben al een tijdje op zoek naar een betaalbare manier om mijn eigen moestuinbakken te maken, en dit lijkt een geweldige optie te zijn. De gedetailleerde instructies zijn erg nuttig, vooral omdat ik niet veel ervaring heb met doe-het-zelven. Ik ga zeker aan de slag met het maken van mijn eigen moestuinbakken van palletranden en ik zal laten weten hoe het gaat!
Groeten,
Leonard
Fijn om te horen! Laat je ons weten wat het eindresultaat is geworden? 🙂