In de moestuin is het altijd goed om een goede tuinvloer te hebben. Er zijn dan ook verschillende tuinvloeren die je moestuin een compleet andere stijl kunnen geven. In deze blog vertel ik jou alles over de beste tuinvloeren die geschikt zijn voor jouw moestuin!
De beste tuinvloeren
Er zijn allerlei verschillende soorten tuinvloeren die jouw moestuin een compleet andere stijl kunnen geven. Ik heb zelf mijn voorkeur voor een bepaald soort tuinvloer, waar ik later wat meer over zal vertellen.
Tuinstenen (klinkers en bakstenen)
Een deel van onze tuin bestaat uit tuinstenen. Deze zijn redelijk makkelijk in onderhoud en zijn vooral handig voor een pad naar bijvoorbeeld de schuur.
Terrastegels (betontegels, natuurstenen tegels, keramische tegels)
Terrastegels geven jouw tuin een vernieuwde uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan betontegels of natuurstenen. Geef uiteraard wel de ruimte aan mooie borders vol met planten om de biodiversiteit in jouw tuin te verhogen.
Vlonderplanken (houten vlonders, WPC vlonders, bamboe vlonders)

Dit is mijn favoriete tuinvloer. Het geeft de tuin een natuurlijke look en je kan het mooi combineren met verschillende borders vol met planten en moestuin gewassen. Ik heb zelf een aantal planten rond mijn koude kas staan en richting de vijver. Ze passen namelijk erg goed in combinatie met mijn houten palettenranden voor mijn moestuin.
Kijk bijvoorbeeld eens bij WoodComposiet voor mooie vlonderplanken.
Hoe kies je een nieuwe tuinvloer?
Een tuinvloer kiezen is natuurlijk niet makkelijk. Je moet dan ook op verschillende dingen letten.
De stijl van de woning
Je wil uiteraard dat de vloer goed bij jouw huis gaat passen. Bij een nieuwbouw huis past misschien wel een betonnen terrastegel, teriwjl bij een gerenoveerd huis misschien wel beter een houten vlonder past. Dit ligt volledig aan jouw smaak.
Functie van de vloer
Bedenk goed wat de functie van de vloer gaat worden. Een oprit heeft bijvoorbeeld dikkere tegles of steen nodig dan een looppad of terras. Als je gezellig wil loungen, dan kan je weer kiezen voor een houten buitenvloer wat meer sfeer geeft. Houten vlonders als looppaden zijn dan weer minder geschikt, omdat deze erg glad kunnen worden (ik spreek uit ervaring!).
Onderhoudsvriendelijk?
Het is belangrijk om te bedenken dat sommige tuinvloeren erg onderhoudsvriendelijk zijn, maa rsommige niet. Verharde materialen zoals tuintegels van beton, keramiek en natuursteen vragen meestal wat minder onderhoud. Houten vlonderplanken moet je regelmatig voorzien van een antisliplaag. Met terrastegels moet je oged kijken naar het aantal voegen: hoe groter de tegel, hoe minder voegen en daarom ook minder ruimte voor onkruid.
Duurzaam en milieu-vriendelijk
Een buitenvloer moet natuurlijk ook lang meegaan. Betonnen terrastegels gaan bijvoorbeeld een aantal jaar mee en kun je daarna recyclen. Keramische tegels, aan de nadere kant, gaan een leven lang mee en sommige tuinstenen hebben zelfs een gemiddelde levensduur van 125 jaar. Ook is het daarnaast belangrijk om te kijken of de bestrating biologisch afbreekbaar is. Als je bijvoorbeeld met houten vlonders werkt dan is het belangrijk om te kijken waar het hout vandaan komt en hoe lang het mee gaat.
Budget
Uiteraard is het ook belangrijk om je budget in de gaten te houden. Sommige buitenvloeren kunnen een relatief duur prijskaartje hebben, maar aan de andere kant gaat die bestrating dan ook weer een stuk langer mee. In het algemeen betaal je meer voor natuurproducten zoals duurzame houten vlonders of natuurstenen tegels.
Welke tuinvloer heb jij in jouw tuin liggen?
0 reacties